Nieuw op de portal: Kentenissen

Kentenissen (Regionaal Archief Zutphen, 0010 457 0001)Voor veel onderzoekers zijn de Middeleeuwen een lastige periode om te onderzoeken. Zo missen genealogen bijvoorbeeld de doop-, trouw- en begraafboeken en bouwhistorici bouwtekeningen en kadastrale gegevens. Bovendien zijn de bronnen die er wél zijn vaak moeilijk te ontcijferen door het verouderde handschrift en taalgebruik. Soms hebben archiefdiensten geluk en neemt iemand de moeite om zo’n “lastige” bron over te typen: te transcriberen. Dit is wat Diederik Rijs van team Archeologie heeft gedaan met het oudste register met Zutphense kentenissen dat bij het Regionaal Archief Zutphen wordt bewaard.

Dit register uit de periode 1445-1453 bevat registraties van allerlei vrijwillige akten die in de Middeleeuwen voor het gerecht passeerden. Hieronder zijn veel zaken die wij tegenwoordig bij de notaris zouden vastleggen, zoals testamenten, overdrachten van onroerend goed en huwelijkse voorwaarden. Het woord “kentenis” had in het verleden drie verschillende betekenissen: kennis, bekentenis en beslissing. De naam van deze registers is afgeleid van de eerste betekenis; men werd in kennis of kentenis gesteld van hetgeen wat was afgesproken. De Zutphense serie Kentenissen begint in 1445 en loopt door tot 1811.

Albert op de Korenmarkt

Er is van alles te vinden in het eerste register. In 1449 worden er bijvoorbeeld 32 Rijnsguldens vastgezet voor het minderjarige kindje van het overleden echtpaar Wynant en Gertryut Josincks. In datzelfde jaar stappen Herman Dreyers en Alyt Henricks in het huwelijksbootje. Satius Halbers uit Roermond verkoopt Jo van Hoeklem uit ’s Hertogenbosch in 1447 in Zutphen zijn Roermonds laken en twee schippers uit Kampen leggen voor het gericht een overeenkomst met de Zutphense hanzekoopman Albert op de Korenmarkt vast. De Kampense schipper Henrick kan daarbij niet alle benodigde documenten overleggen, aangezien hij de kist waarin hij ze bewaarde van watersnoeden verlaeren hefft.

Huizen, landerijen, boerderijen

Kentenissen (Regionaal Archief Zutphen, 0010 457 0050)Ook voor geïnteresseerden in de geschiedenis van huizen, landerijen en boerderijen is er genoeg te vinden. Henrick van Zutphen erft bijvoorbeeld zijn vaders deel van een huis in de Sprongstraat en Derick en Styne van Hoevele verkopen Herman Spiker het akkerland Up Den Nyenkamp in het kerspel Voorst in de buurschap Empe. Er worden ook overeenkomsten gesloten over inkomsten uit verschillende boerderijen in de omgeving, zoals Ilsink (Harfsen), Uterdinck (Eefde) en Fockinck (Warnsveld).

Dit oudste register bevat ook een aantal passages in het Latijn. Helaas was er niemand beschikbaar die alle passages kon transcriberen en vertalen. Een vrijwilliger die dit zou kunnen doen, is nog steeds zeer welkom! Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het eerste boek met Kentenissen wordt bij het Regionaal Archief Zutphen bewaard in archief 0010 Oud Rechterlijk Archief Zutphen, inv.nr. 457.