De monumenten gaan weer open

Enkele jaren terug benaderde Hendrik Haafkens, boegbeeld van het Erfgoedcentrum Zutphen, het Gilde Zutphen om de gemeentelijke monumenten open te stellen voor publiek. Het was zonde dat deze voor eigen inwoners en toeristen verborgen bleef achter dikke muren en -deuren. Hij kwam in contact met Clasien Burkels en Jan Westerik (van Gilde Stadswandelingen) en polste hen. Ze werden door zijn enthousiasme aangestoken om iets uit te denken en op te zetten.

Monumenten openstellen en de verhalen die bij het monument horen vertellen, dat vergt nogal wat aan organisatie. Ze gingen te rade bij de Stadsgidsen van Stichting Gilde Zutphen. De organisatie van Stadswandelingen kon hen zeker ondersteunen en adviseren. En nu, een aantal jaar later werken de monumentengidsen als een nieuwe (tweede) poot van het Gilde.

Opleiding

De kandidaat monumentengidsen worden binnen deze nieuwe tak opgeleid door een opleider die alles over de monumenten kan vertellen. Onder begeleiding nemen ze daarna een paar keer hun nieuwe taak op zich en worden vervolgens in een van de groepen ingedeeld. Deze vrijwilligerspoot kent in de korte tijd van haar bestaan al meer dan vijftig vaste gidsen en daarnaast zijn er nog een aantal in opleiding.
Enthousiast vertelt Clasien Burkels over ‘haar’ vrijwilligersgroep: gemotiveerde mensen die het leuk vinden om hun verhaal te delen met het publiek. Maar die ook leergierig blijven en via scholingsdagen en de studie Zutphenkunde bij blijven van alle ins en outs die de historie van Zutphen heeft.

Weer open

Tijdens de coronaperiode hebben de monumenten veelal dicht gezeten. Maar in de aanloop naar 7 april, de dag dat de deuren weer voor ons open gaan, is de voorbereiding alweer aan de gang. De monumentengidsen zijn bijeen geweest en hebben er weer zin in. Toen hen tijdens een bijeenkomst gevraagd werd of er bij deze gidsen ideeën zouden zijn om luister bij te zetten tijdens het themajaar 1572, kwamen er heel veel suggesties. Een aantal van deze plannen zijn uitgewerkt en zullen in de loop van het jaar bij de verschillende monumenten gepresenteerd worden. Het begint al op 9 april met een tentoonstelling in de St.-Janskerk: ‘Zutphen in 1572’ de strijd barst los. Houd de website www.inzutphen.nl/1572 in de gaten voor de daaropvolgende activiteiten.

Gratis

De monumenten zijn gratis te bezoeken. U hoeft niet vooraf te reserveren, aan het swingbord voor de deur ziet u dat het open is. U kunt dan vrijblijvend binnenlopen en de monumentengidsen zullen op al uw vragen over het betreffende monument antwoord proberen te geven. Luister eens naar de verhalen die ze opdiepen, verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog, want toen stonden deze gebouwen er ook al. Wat is daarmee gebeurd, hoe hebben ze de heftige strijd doorstaan? Bekijk de stad eens vanaf grote hoogte, klim omhoog langs die eeuwenoude trappen. De monumentengidsen hebben er zin in, en u…?

De Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn vier dagen (donderdag t/m zondag) per week geopend van 13 tot 17 uur (beklimmingen in de Wijnhuistoren om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur). De Sint Janskerk is t/m 10 juli twee dagen per week (zaterdag en zondag) geopend, ook van 13 tot 17 uur. De Bourgonjetoren is nu nog in de restauratiefase, maar zodra het kan zal ook deze weer open gaan voor het publiek.

Wilt u ook een monumentengids worden, stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De gidsen zullen u dan z.s.m. uitnodigen voor een verkenningsgesprek.