Erfgoedcentrum Zutphen werkt samen met... Luxor

Vast onderdeel in onze maandelijkse nieuwsbrief is "Wij werken samen met..." In maart 2022 belichten we het Luxor Theater, https://luxorzutphen.nl/.

Luxor Theater exterieurDe Zutphense variant

We proberen het te verdringen nu het weer mooi weer is en de coronamaatregelen verbannen zijn. Maar het is een moeilijke periode geweest voor vrijwel iedereen. Ook de culturele sector zag weinig mogelijkheden meer om zich te kunnen uiten. Er mocht zoveel niet, maar wat als er werd gekeken naar wat nog wel kon? Hans Heesen van het Luxor Theater, dat normaliter dagelijks films vertoont, bedacht ‘de Zutphense variant’. Hij was hierbij geïnspireerd door het verhaal van Xavier de Maistre: de reis door mijn kamer. “De geest is vrij, dus ondanks de lockdown kunnen we zoveel, dus hoe ben jij de lockdown doorgekomen?” bedacht Hans. Hij wilde inspirerende verhalen opnemen die zouden gaan over welke creativiteit en levenskunst er in coronatijd nog loskwam. Voor deze gesprekken werd een bijzondere locatie gezocht. In gesprekken met het Erfgoedcentrum Zutphen kwam de Martinetkoepel in de Zutphense Bourgonjetoren in beeld. Deze was pas gerestaureerd en de Zutphense variant zou het eerste evenement zijn dat hier zou plaatsvinden na de renovatie.

Er werd een lijst met gasten opgesteld. Dichter Hans Mirck, winkelier Mera Martinot, fotograaf Wouter Hooijmans, journalist Wim Boevink en architect Abel de Vries. De kern van het idee was dat we in de coronatijd teruggeworpen werden op onszelf, iedereen gedwongen werd om plannen te wijzigen, het leven anders in te richten en misschien jezelf weer opnieuw uitvinden. In gesprekken van twintig minuten werd aan hen in afzonderlijke gesprekken dezelfde vragen voorgelegd. Hoe heb je deze situatie ervaren, wat heeft het je gebracht, wat heeft je dat gekost, werd je juist geïnspireerd?
De opnames zijn terug te zien op de website van Luxor. https://luxorzutphen.nl/de-zutphense-variant/

De Zutphense variant is gemaakt door Gerbrand Pot (interviews), Sharon Kromotaroeno (opnames) en Hans Heesen (redactie).

Themajaar 1572

Luxor is ook een van de partners die het themajaar 1572 omarmen met activiteiten. In het filmtheater zullen in oktober, de maand van de geschiedenis, drie speciaal hiervoor geselecteerde films worden vertoond. Waaronder de eerste film ooit die met geluid vertoond werd, een uniek document uit 1934 die over de Tachtigjarige Oorlog verhaalt. De andere twee films gaan over de Vliegende Hollander (1997) en Kenau (2015). Het Luxor Theater is gelegen aan de Houtmarkt 64, te Zutphen. In 2018 vierde het kleinschalige en intieme theater met in de grote zaal ruimte voor tachtig stoelen, haar honderdjarige bestaan.