Brielle opent herdenkingsjaar 1572 groots

Opening 1572 Brielle“In naam van Oranje, doe open de poort” speelde de fanfare in Brielle donderdag 24 maart. Waarna een gevolg van alle deelnemende gemeenten aan “1572, Geboorte van Nederland” achter de muziek aan door Brielle trok. Ze waren op weg naar de opening van het herdenkingsjaar in de Sint-Catharijnekerk, waar ook Koning Willem-Alexander zijn opwachting maakte.

Zijne Majesteit de Koning onthulde de gedenksteen “Brielle 450 jaar Eersteling der Vrijheid”. Hij nam ook het eerste exemplaar van het boek Willem van Oranje in brieven in ontvangst.

Waarden

Tijdens de bijeenkomst was er ook veel aandacht voor de waarden die tijdens het gehele themajaar centraal staan: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Sprekers waren onder andere de directeur van Amnesty International Nederland, Dagmar Oudshoorn-Tinge. Zij sprak over de actualiteit van deze waarden. Jongeren en burgemeesters voeren een paneldiscussie. Professor Guido Marnef, van de universiteit van Antwerpen, sprak over de historische betekenis van de gebeurtenissen in 1572. Tussendoor werden optredens gegeven door jonge talenten uit de deelnemende steden. Indrukwekkend was de aanwezigheid van de ambassadeur van Oekraïne, waar zoals iedereen weet de vrijheid van een land in Europa op een vreselijke manier wordt geschonden.

Zutphen en 1572

Zutphen, waar we dit jaar ook veel aandacht besteden aan 1572, was ook vertegenwoordigd bij de opening: wethouder Mathijs ten Broeke, conservator Christiaan ter Strake, Erfgoedmanager Hendrik Haafkens en penningmeester van de Historische vereniging Henk Sieben waren hiervoor afgereisd naar Brielle. Mathijs ten Broeke was enthousiast over deze aftrap van het themajaar: “Mooi om te zien hoe de gemeenten samen werken aan een thema dat zo belangrijk voor ons land is geweest. Ook vandaag werd weer duidelijk hoe centraal de positie van de vestingstad Zutphen is geweest in de strijd 450 jaar geleden. We weten dat er vreselijk is geleden en het is goed om stil te staan bij de waarden die toen zijn gewonnen door die strijd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat zien we nu in Europa helaas opnieuw. Ik ben trots op onze aanpak om de historie van Zutphen in 1572 opnieuw te onderzoeken en zie uit naar de publicaties en activiteiten in onze gemeente en daarbuiten!”

Speciale website

Na deze officiële opening van het herdenkingsjaar zijn her en der de activiteiten die aansluiten bij het thema gestart. Voor een actueel overzicht is er een online kalender waar alle activiteiten vermeld zullen worden: geboortevannederland.nl. Deze kalender wordt door elke gemeente regelmatig aangevuld. De Zutphense activiteiten zijn ook te vinden op www.inzutphen.nl/1572.