De aardappelkelder bij de Warkense molen, monument van het jaar 2021

IMG 5769 Monument van het jaar AardappelkelderTijdens de Open Monumentendagen van 2021 is onthuld dat de aardappelkelder bij de Warkense Molen monument van het jaar is geworden. De bezoekers van de Open Monumenten konden tijdens deze dagen de kelder alleen van de buitenkant bekijken, de kelder moet eerst gerestaureerd worden alvorens die kan worden opengesteld voor publiek. Dat er veel geld nodig is mag duidelijk zijn, de gemeente Zutphen had daarom besloten om te helpen en de aardappelkelder tot monument van het jaar uit te roepen en daarmee meer onder de aandacht te brengen.

Crowdfunding

Om die restauratie te kunnen bekostigen is een crowdfunding opgezet. De voorlopige raming voor dit project is 16.000 euro. De actie is nog in volle gang en donaties, eenmalig of jaarlijks terugkerend, zijn nog zeer welkom. Er is op dit moment ongeveer 8.000 euro toegezegd. De Stichting Warkense Molen heeft meerdere lijnen uitgezet om dit eindbedrag te bedrag te kunnen bereiken en heeft ook een subsidieaanvraag lopen. Onzeker is nog of deze wordt toegekend. Een aantal lokale fondsen heeft ook toegezegd om te doneren. De bedragen, groot of klein, die bezoekers van de molen geven vullen het totaalbedrag gelukkig ook aan. Maar Carla Nijendijk, voorzitter van de Stichting Warkense Molen, geeft aan dat de crowdfundactie nog steeds open staat op de website van de molen: www.warkensemolen.nl. Met deze oproep voor bijdragen hoopt de stichting genoeg binnen te krijgen om in dit najaar een start te maken met de restauratie.

Warkense MolenHistorie

De 'bult' die altijd al te zien was naast de molen was voor vele bezoekers niets anders dan een bult. Dat deze hoop aarde de historische aardappelkelder - die waarschijnlijk al rond 1878 of zelfs eerder gebouwd was - herbergde, was voor velen dan ook een verrassing. De aardappelkelder was al in gebruik toen er al een woonhuis stond en de molen nog gebouwd moest worden. De staat van het rijksmonument is slecht en uitstel van restauratie zou tot gevolg kunnen hebben dat het monument kan instorten. De ingang en ook het binnenwerk moeten hersteld en verstevigd worden. Daarnaast heeft de stichting de wens om de historie beter zichtbaar te maken door het verhaal van de Warkense Molen, de aardappelkelder en het bakkerijmuseum te vertellen.

Zomerseizoen

“Dit zomerseizoen zijn het bakkerijmuseum en de molen weer elke zaterdag geopend, dus iedereen wordt uitgenodigd een kijkje te komen nemen en gelijktijdig de aardappelkelder te bewonderen. Nu kan de aardappelkelder alleen van buitenaf en op afstand bekeken worden. Wij hopen dat de restauratie snel kan plaats vinden. Dan kunnen we de aardappelkelder ook weer vanbinnen laten zien”, aldus Carla Nijendijk.

(Foto's F. de Hoogh)