De strijd barst los: expositie over Zutphen in 1572

Sint Janskerk tentoonstellingDe strijd barst los is de titel van de tentoonstelling over Zutphen in 1572 - tot en met 10 juli te zien in de Sint-Janskerk. Onze vrijwilliger Margreet Keijzer bezocht de tentoonstelling op zaterdag 23 april om hier verslag van te doen.

"Onlangs was ik al in deze kerk en mocht ik onder begeleiding van een privégids de toren beklimmen. In maart zag ik met eigen ogen deels hoe de expositie in elkaar gezet werd. Deze week sprak ik een archeoloog betreffende archeologie in 3D. Zij vertelde mij ook dat bij deze expositie historische vondsten werden getoond. Met al die ingrediënten kon ik onmogelijk wegblijven bij deze expositie. En vandaag ging ik op pad; op zaterdag- en zondagmiddagen is de kerk geopend voor publiek. Het is stralend weer en ik wandel door een goed gevulde stad. Overal wordt gewinkeld, gewandeld en gekeken. De Sint-Janskerk ligt net buiten het drukke winkelgebied en ik zie aan de Nieuwstad al een bord staan met een verwijzing naar de kerk, de torenbeklimming en de expositie. De deur staat uitnodigend open en niet veel later sta ik binnen en begeef me naar de hoek waar de expositie te bekijken is. Hier vind ik de informatie die echt Zutphen betreft: het verhaal van deze stad en de aanvallen die ze moest ondergaan.

Mijn blik glijdt door de ruimte en ik wandel richting het orgel. Dan zie ik de blauwe panelen staan. Ik ben verrast, dat ziet er mooi uit. Foto’s en begeleidende teksten geven me een goed beeld. Er is een tijdlijn met gebeurtenissen. Ik lees het door en zie dan inderdaad dat Zutphen in april 1572 nog lang niet uit de gevarenzone was. Er gebeurde hier nog van alles en aandachtig lees ik paneel na paneel verder. Ik krijg inzicht in de wrede moord, Zutphense bewoners die in de bevroren IJssel geworpen werden… In de vitrines zie ik bijzondere munten en voorwerpen, gevonden in Zutphen. Het houdt me allemaal zo maar een half uurtje bezig. Het is zeer de moeite waard om eens te gaan kijken in de Sint-Janskerk. Bekijk het gebouw, de expositie en praat eens met de monumentengidsen van Het Gilde. Voor wie er nog geen genoeg kan krijgen, je kunt ook gratis de toren beklimmen. Het Erfgoedcentrum Zutphen en het Gilde nodigen u van harte uit om dit ook te gaan zien.

Had ik al gezegd dat de tentoonstelling elke zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur open is en u gratis toegang heeft?"