Een geslaagde recordpoging draaiende molens

Warkense MolenHet Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseerde op zaterdag 9 april 2022 een recordpoging om zoveel mogelijk molens tussen 11 en 12 uur gelijktijdig de wieken of waterradaren te laten draaien. Dit in het kader van het 50-jarige bestaan van het Gilde. Ook de molens in Warnsveld deden daaraan mee. 

Doel

Het belang van het ambacht van (vrijwillige) molenaar onder de aandacht te brengen en te benadrukken. Misschien is er wel iemand enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan. Want alleen met voldoende vrijwilligers kunnen de molens in de toekomst blijven draaien.

In Nederland staan ongeveer 1200 molens waarvan de meeste maalvaardig zijn. Van die molens hebben er maar liefst 809 meegedaan aan de recordpoging. Het betrof zelfs een wereldrecordpoging, want onze Nederlandse molenaars werden ondersteund door molenaars uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Kroatië en zelfs vanuit in Nieuw Zeeland werd er meegedraaid. De Nieuw Zeelanders hadden de wekker op middernacht gezet zodat ze tegelijk draaiden als hun kompanen in Europa. Het bracht het aantal draaiende molens op 841.

Warken en Warnsveld

Ook de Warkense Molen en de Nooit Gedacht uit Warnsveld deden mee met deze recordpoging. Beiden zijn korenmolens. “Vanuit de (landelijke) media is er aandacht geweest voor de recordpoging, echter is er geen officiële poging gedaan. Voor een officiële recordpoging zou bij iedere molen een notaris aanwezig moeten zijn om dit te controleren, dit was niet haalbaar. De rede voor deze recordpoging is om aandacht te vragen voor het vak van vrijwillig molenaar. Door de vergrijzing komen we in Nederland vrijwillig molenaars te kort, jonge aanwas is erg welkom”, aldus molenaar Franck de Hoogh van de Warkense Molen.


De molenaars nodigen u ook graag uit voor de Nationale Molendagen van 14 en 15 mei.

(Foto's F. de Hoogh)