Naamplaatjes op de kanonnen

Kanon Bult van KetjenDe kanonnen op de Bult van Ketjen en in het Vogelpark trekken goed de aandacht. Inmiddels zijn ze voorzien van naamplaatjes. Voortaan heten ze Constans en Vigilans.

Op enkele plekken in de stad zijn nog restanten te vinden van de vesting. Een van die karakteristieke plekken is het einde van de IJsselkade. De verhoging van de kade is in de volksmond bekend als de Bult van Ketjen. Dit bolwerk biedt een prachtige uitkijk over de IJssel. Dat was natuurlijk ook de reden dat hier ooit een verdedigingsplek was, natuurlijk voorzien van een kanon. Van enig verdedigingswerk was al jaren niets meer zichtbaar. Maar nu de IJsselkade een flinke opknapbeurt en herinrichting ondergaat, ontstond het idee om deze plek weer een kanon te geven.

Kanon VogelparkMede dankzij een gift van het Zutphense Gilde Stadwandelingen, een ontwerp voor een houten affuit door Constant Willems en de dankzij lt. Kolonel b.d. Jan Wijdemans door defensie in bruikleen gestelde kanonsloop kwam dit tot realisatie. In december 2018 kon zodoende het kanon worden onthuld met een eenmalig schot. Die eer kreeg de toenmalige wethouder Annelies de Jonge. Niet alleen werd het kanon daarmee ingeluid, met het schot opende ze ook het Sprookjesfestival. Het kanon op de Bult van Ketjen staat er alweer een paar jaar en vorig jaar, in 2021, is ook in het Vogelpark een kanon geplaatst. Nu zijn beide kanonnen ook voorzien van een naamplaatje. Op elke affuit is niet alleen de naam te lezen en wat die betekent (Constans is standvastig, Vigilans waakzaam), maar is ook het gewicht van de loop te zien: beide 24 ponders vestinggeschut wegen 2,7 ton. Bovendien zijn de partijen genoemd die betrokken waren bij de plaatsing: in bruikleen van het Nationaal Artilleriemuseum, mogelijk gemaakt door Stichting Gilde Stadswandelingen en geplaatst door Erfgoedcentrum Zutphen. Bulderen zullen de kanonnen van Zutphen niet meer, maar de machtige wapens uit vervlogen tijden doen weer een stukje geschiedenis herleven.