Bezoek de Burgerzaal Zutphen

Johan en Mies in de BurgerzaalDonderdag: een vlag wappert uitnodigend voor de geopende deur van de Burgerzaal in Zutphen. Na een winterstop is iedereen die een kijkje wil nemen weer welkom, van donderdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Omdat het bezoek gratis is, lopen passanten al snel naar binnen. Misschien voor heel even om te zien wat er zich achter die deuren bevindt, misschien is er meer ruimte in het dagprogramma en is er tijd om langer in de Burgerzaal rond te kijken.

Monumentengidsen

En dat bekijken is zeker de moeite waard. Kijk omhoog naar de prachtige kap die doet denken aan een omgekeerd schip. Een kap zoals je ook kunt zien in de Ridderzaal. Je kunt hier een uitleg bijkrijgen over de constructie, of de hardheid van het hout waar geen vlam of boktor meer vat kan hebben. Die uitleg wordt gegeven door de Monumentengidsen van het Gilde Zutphen. Zij staan klaar om iedereen te verhalen over de geschiedenis van dit bouwwerk en die van het oude stadhuis, dat met een deur verbonden is aan de Burgerzaal. De gidsen vertellen over de oude functie van het toen nog lage gebouw: een vleeshal waar schepenen het vlees keurden en slagers hun waren mochten verhandelen. Pas in 1451 werd de Burgerzaal de prachtige zaal van nu, waar toen onder andere werd rechtgesproken. Nu werd er geen vlees meer gekeurd, maar misdaden afgekeurd.

Bezoekers

Sinds zo’n vijf jaar geleden dit monument opengesteld werd voor het publiek zijn er naast de toeristen ook veel inwoners van Zutphen een kijkje komen nemen. (Groot)ouders nemen hun (klein)kinderen mee om te vertellen over hun stad, (oud-)inwoners laten aan hun familieleden zien waar zij ooit zijn gehuwd. Verhalen komen weer naar boven, ze vermengen zich met de verhalen die de gidsen doen. Zo ontstaat er een constante kruisbestuiving van kennis en historie.

Zutphen

“Aan de hand van de geschiedenis van dit gebouw en het oude stadhuis krijgt men een goed beeld van de stad Zutphen”, is de mening van monumentengids Mies van der Schuyt. “Zutphen zit vol met historische verhalen. Het heeft een levendige geschiedenis met bijvoorbeeld de Hanze die al ver voor de VOC bestond.” Een bezoek aan dit monument is dan ook een onderdompeling in de plaatselijke historie. Er zijn altijd een paar gidsen van dienst aanwezig die u graag meenemen op een rondgang door de Burger- en trouwzaal.

Op de foto: Monumentengidsen Johan Blanksma (l) en Mies van der Schuyt.