Erfgoedvrijwilliger Gerhard Kraaijenbrink: "Ik heb gewoon gevraagd of ik iets kon doen"

Gerhard Kraaijenbrink bij de receptiebalieBij Erfgoedcentrum Zutphen werken vele vrijwilligers. In deze nieuwsbrief willen we ze graag in het zonnetje zetten. We spraken met Gerhard Kraaijenbrink, hij is actief als gastheer bij de Musea Zutphen.

De taken van een gastheer of gastvrouw in de Musea Zutphen zijn divers. Ze staan bij de receptiebalie, waar ze de bezoekers ontvangen en producten uit de museumwinkel verkopen. In de centrale hal bij de ingang en op de eerste verdieping maken ze de ongeveer 150 dagelijkse bezoekers wegwijs. “Vooral mensen die speciaal voor de wisseltentoonstellingen komen, zoals nu die over Jeanne Bieruma Oosting, zijn vaak nieuw in het museum”, zegt Gerhard. “Veel bezoekers komen vaker, maar zeker niet alle bezoekers weten dat er twee musea zijn. Daar wijzen we ze op. De een heeft nu eenmaal meer belangstelling voor de historie van het Stedelijk Museum en de ander houdt meer van de moderne kunst van Museum Henriëtte Polak.”

Vingerafdrukken wegpoetsen

We lopen voor openingstijd door het museum en staan nu en dan stil bij de schilderijen die Gerhard aanspreken. De Salon II is zijn favoriete zaal. “Een rustige en mooie opstelling, met beelden en schilderijen én uitzicht op de Walburgiskerk en de tuin.” We komen een van de gastvrouwen tegen met een doekje. “Voordat het museum opengaat moeten de vingerafdrukken van de vitrines weggepoetst worden”, zegt Gerhard. Gerhard is een van de zes gastheren in de musea en hij geeft eerlijk toe dat de gastvrouwen vaker met een doekje rondlopen. De mannen zetten dan weer vaker de banners buiten. “Die zijn best zwaar.”

Gerhard is zo’n twee keer per week gastheer. “Ik vul de gaten op die in het rooster vallen.” Hij vindt vooral het contact met bezoekers leuk. “Ik heet ze welkom en maak een praatje. Ze zijn altijd heel erg enthousiast over de collectie en de prettige grootte van het museum.”

Modernisten

Gerhard kwam vorig jaar na ruim 35 jaar terug naar Zutphen. “Ik moest helemaal opnieuw ‘inburgeren’ en ik wilde ook mijn sociale netwerk weer opbouwen. Ik bezoek graag musea en klassieke concerten en ik heb gewoon gevraagd of ik hier iets kon doen. Na een sollicitatiegesprek werd ik gastheer.” Hij vindt de figuratieve kunst van het museum fantastisch. Gevraagd naar zijn favoriete schilderstijl aarzelt Gerhard geen moment: “Schilders zoals Oepts, Sjollema en Otto de Kat. Modernisten uit begin vorige eeuw van de Rijksacademie Amsterdam.” Hij lacht: “Ik ontmoet geregeld Nederlandse kunstenaars en ik laat hier wel eens een ballonnetje op als ik vind dat ze hier thuishoren.”