Zutphen 1950-1970 in foto’s

Presentatie Mirjam van Velzen in Geweldig ElisabethOp vrijdag 13 mei om 14.30 stond een lezing gepland met als onderwerp: Zutphen in foto’s de jaren 1950 tot 1970. De locatie: restaurant Geweldig aan de Geweldigershoek in Zutphen. Historica Mirjam van Velzen, van het Erfgoedcentrum Zutphen had voor deze gelegenheid een aantal foto’s en krantenberichten uit die periode bij elkaar gezocht. Ze wilde daarmee laten zien hoe de enorme verwoestingen die in de Tweede Wereldoorlog hadden plaatsgevonden in de wederopbouw van de jaren vijftig opnieuw werden ingevuld en hoe de buurten daardoor een nieuw gezicht kregen. Maar ze wilde ook de herinneringen en monumenten laten zien die waren opgericht ter nagedachtenis aan deze periode. Natuurlijk kwam ook de bouw van de wijken aan de rand van het Zutphense centrum aan bod, er heerste ernstige woningnood na de oorlog.

Waarschijnlijk was er gerekend op een kleine bijeenkomst van zo’n vijftig bezoekers. Maar al snel bleek dat er koffie bijgezet moest worden en werden extra stapels stoelen aangerukt - om half drie zat de zaal afgeladen vol. Het was zeker het dubbele van wat verwacht was. Mirjam van Velzen gaf aan dat er na afloop vragen gesteld konden worden, zodat ze de vaart in de vertelling en de lezing kon houden. De presentatie werd op een groot scherm vertoond en was tot achterin goed te zien. Na zo’n drie kwartier met voor de meeste aanwezigen herinneringen, kwamen de vragen en opmerkingen dan ook. De bewoners van Zutphen gaven aan dat enkele feiten niet klopten, dat er een misschien ander gebouw op de foto stond dan was verteld. Mirjam was blij met deze toevoegingen zodat ze de juiste benaming kan toevoegen in het grote fotoarchief van het Erfgoedcentrum.

Beeldbank

De bezoekers die nu de smaak te pakken hebben van deze oude platen, kunnen hun hart ophalen op de website van het Erfgoedcentrum Zutphen. Daar staan duizenden foto’s die allemaal door particulieren, bedrijven en inrichtingen aan het archief geschonken zijn. De foto’s zijn vaak met een paar steekwoorden naar voren te halen. Ook als u de lezing niet heeft bezocht kunt u terecht op deze beeldbank. En dit is slechts een klein onderdeel van wat het archief allemaal bewaard.
De lezing op deze stralende lentedag voldeed aan een behoefte. Zowel voor (oud)inwoners als voor toeristen die zo meer over oud Zutphen te weten kwamen.