Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022 grootDe Open Monumentendag is dit jaar op 10 en 11 september 2022. In de hele gemeente Zutphen zullen op die dagen weer tientallen monumenten hun deuren open zetten voor bezoekers, de toegang is gratis. Naast het landelijke thema ‘Duurzaamheid’ wat het comité aanhoudt, is er ook een link naar het lokale themajaar ‘1572’ De geboorte van Nederland. In het Regionaal Archief Zutphen is bijvoorbeeld een tentoonstelling over de eerste boekdrukken van Zutphen.

Zoals elk jaar worden de deelnemende monumenten in het tweede weekend van september gratis geopend voor publiek. In heel Nederland gaat het dan wel om duizenden monumenten. Zutphen, een monumentenstad bij uitstek, viert dit weekend dan ook groots. “We werken als bestuur momenteel hard aan een prachtig programma waarin ook ruimte is voor muziek, rondleidingen en inspirerende activiteiten,” aldus voorzitter Ineke Hissink. “Bovendien is op 10 september de Dweildag en op 11 september het techniekfestival Ambacht 21. Tijdens het hele weekend bruist de stad dan weer als vanouds met écht voor ieder wat wils.”

Combinatie duurzaamheid en 1572

Zoals gezegd is er een landelijk thema voor de Open Monumentendag: duurzaamheid. Ineke Hissink legt uit hoe beide thema’s ineen gewoven worden. “Veel monumenten hebben in hun rijke historie vaak meerdere functies gehad: ze zijn doorontwikkeld met de tijd. Eeuwenoude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Daarnaast is duurzaamheid een breed begrip en haken we onder meer in op lokaal- en biologisch eten. Omdat we in Zutphen ook 1572 als themajaar hebben, zijn we bezig met een speciale fietsroute langs historische plekken én plekken waar op duurzame wijze voedsel wordt verbouwd.”

Kinderprogramma

“Uiteraard hebben we ook weer een leuk programma speciaal voor kinderen,” vertelt Ineke Hissink. “Bij de Spanjaardpoort, de plek waar de Spanjaarden in 1572 Zutphen binnendrongen, kunnen kinderen via speciale opdrachtjes tot ridder worden geslagen. Ook is er een bijzondere wandeling voor kinderen én kunnen onze jongste bezoekers weer een gratis ijsje verdienen door het bezoeken van een aantal deelnemers aan Open Monumentendag. Daarnaast zal er ongetwijfeld bij deelnemers als Musea Zutphen en de Hanzehof ook weer van alles te doen zijn.”

Meld je monument aan voor deze dag

Bezit u ook een monumentaal/ historisch interessant pand, dan kunt u ook meedoen aan de Open Monumentendag. “Dit jaar nodigen we opnieuw particulieren en ondernemers in Zutphen, Warnsveld en De Hoven van harte uit om hun monument, of historische tuin of -pand óók open te stellen. Dat kan een dag of dagdeel, net wat wenselijk is,” vertelt Ineke Hissink. “Het is juist leuk als we tijdens dit weekend plekken kunnen laten zien, die je normaal gesproken niet zomaar kunt zien.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Programmaboekje 2022

Jaarlijks wordt er speciaal voor Open Monumentendag een programmaboekje gemaakt. Dit jaar zal dat ook weer het geval zijn. U vindt hierin alle informatie over alle opengestelde monumenten, de openingstijden, hoe en waar men zich kan aanmelden voor rondleidingen, waar er optredens zijn en wat er te doen is voor kinderen. Dit gratis boekje is vanaf eind augustus/begin september verkrijgbaar bij onder meer de VVV, de bibliotheek en diverse andere locaties in Zutphen en Warnsveld.

Monumentaal informatiecentrum

Het officiële startpunt van Open Monumentendag Zutphen is in De Burgerzaal. Dit monumentale gebouw ligt aan de Lange Hofstraat 4 in Zutphen. De Burgerzaal is op beide dagen geopend tot 17 uur. Ook voor een gratis programmaboekje kunt u hier dan terecht.

Op de foto het Zutphens comité van Open Monumentendag, v.l.n.r.: Anneke van Rooij, Jan Westerik (Gilde), Ineke Hissink (voorzitter), Eric van Schie (secretaris), Antje van Dijk, Hester van Wensveen, Henk Sieben (penningmeester) en Marcel Wendrich (Wijnhuisfonds). (foto Open Monumentendag Comité)