Lintje voor twee vrijwilligers Regionaal Archief Zutphen

Koninklijke Onderscheiding Ria en Melia met Sjoerd WannetRia Gresnigt en Melia Kooij-Van der Leur uit Zutphen ontvingen vandaag (14 juli 2022) een Koninklijke Onderscheiding uit handen van locoburgemeester Sjoerd Wannet. Zij kregen de onderscheiding Lid in De Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Gresnigt en mevrouw Kooij-Van der Leur krijgen een lintje voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor het Regionaal Archief Zutphen.

Locoburgemeester Sjoerd Wannet sprak in zijn toespraak over de enorme toewijding die zowel mevrouw Gresnigt als mevrouw Kooij-Van der Leur laten zien in hun vrijwilligerswerk: "Al 20 jaar doen jullie vrijwilligerswerk bij het archief. Al 20 jaar maken jullie de geschiedenis van Zutphen voor iedereen toegankelijk.”

De impact van het vrijwilligerswerk van beide dames is van wetenschappelijke betekenis voor nationale en lokale geschiedschrijving. Samen maken zij handgeschreven stadsrekeningen en brieven uit de laatste decennia van de 16e eeuw leesbaar. Dat werk vereist veel vaardigheden en zeker ook veel doorzettingsvermogen en creativiteit. In totaal hebben mevrouw Gresnigt en mevrouw Kooij duizenden pagina’s materiaal leesbaar en doorzoekbaar gemaakt. Sjoerd Wannet: “Echt lovenswaardig.”

Mevrouw Gresnigt en mevrouw Kooij-Van der Leur kregen hun lintje opgespeld tijdens de opening van de Expositie over Zutphen in 1572 in de Burgerzaal. Deze tentoonstelling is overigens van 15 juli – 15 augustus te zien.