Oproep: Illegale pers in Zutphen 1944/45

Mensen van het verzet bij een zender waarmee in verbinding stond met Engeland. Collectie Stedelijk Museum ZutphenIn 1944/45 verschenen in Zutphen verschillende illegale bladen. Van een daarvan, de Frontloupe, bestaat een vrijwel compleet archief. Menno Tamminga doet nu onderzoek naar de andere illegale kranten en krantjes die in Zutphen zijn verschenen of zijn verspreid vóórdat Zutphen op 8 april 1945 is bevrijd. We willen graag zien welk nieuws erin stond en misschien kan het verder helpen om erachter te komen wie de kranten maakten.

Het doel van het onderzoek is een publicatie over de illegale pers in Zutphen 1944/45. Tamminga schreef eerder het boek Wij zijn vrij over de bevrijding van Warnsveld, Zutphen en De Hoven en Het geheime luik over de onderduik van het gezin Elzas in Brummen en Zutphen. De nieuwe publicatie moet vragen beantwoorden, zoals: Wie waren de mensen die de kranten maakten en verspreiden? Waarom deden ze dat? Hoe hoog was de oplage? En wat waren de risico’s?

De meeste van deze krantjes uit de oorlog zijn niet bewaard gebleven en het Regionaal Archief Zutphen heeft er maar weinig. Daarom deze oproep: wie heeft nog exemplaren van illegale bladen uit 1944/45 die in Zutphen zijn uitgegeven of verspreid? Dus illegale kranten van vóór de bevrijding op 8 april 1945. We zijn op zoek naar de Notedop, Het Parool, De Waarheid, Trouw, Christofoor en Vrij Nederland. Voor de goede orde: we willen de bladen graag inzien en eventueel afdrukken in de publicatie (als dat mogelijk is), ze blijven in uw bezit.
U kunt schrijven naar het adres van het Erfgoedcentrum Zutphen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(foto collectie Stedelijk Museum Zutphen)