Zutphen viert in 2023 Hanzejaar

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

Foto evenement Hanzejaar 2023Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen.

Deze Hanzesteden zijn negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar zijn zij verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Zonder de Hanze waren deze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerking van de Hanze die de basis heeft gelegd voor de handel. Die bracht rijkdom, waardoor de plaatsen zich konden ontwikkelen tot machtige steden. Een groot deel van die welvaart is nog steeds in de Hanzesteden terug te zien: de statige koopmanshuizen, torens en de vestingwerken.
In 2023 staat de Hanze in alle Hanzesteden centraal. Ook in Zutphen is er gedurende het hele jaar een bijzonder programma, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst.

Omvangrijk programma

In alle Hanzesteden is er een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Van kleine lokale activiteiten tot grote eenmalige events. Elke stad geeft hier eigen invulling aan. Wethouder Rick Verschure: “De Hanze is nog steeds springlevend – zeker ook in de gemeente Zutphen. Dat willen we graag samen vieren met alle wijken in onze gemeente. We roepen inwoners, organisaties, bedrijven en instellingen op om hun ideeën voor het Hanzejaar in te zenden. Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie zijn allemaal welkom.”

Doe mee

Stichting Zutphen Promotie organiseert in opdracht van de gemeente Zutphen het Hanzejaar en bereidt een groot programma voor. Heb je ook ideeën voor een Hanze-activiteit? Stuur dan je idee in vóór woensdag 31 augustus via www.hanzejaarzutphen2023.nl.
Zutphen Promotie inventariseert in september alle ingezonden ideeën en onderzoekt de mogelijkheid om ze aan elkaar te verbinden en te faciliteren, zodat er een gevarieerd en bijzonder programma ontstaat.

www.hanzejaarzutphen2023.nl

(Afbeelding: foto Stichting Zutphen Promotie)