Bezoek de Wijnhuistoren

Wijnhuistoren uitzicht foto Margreet KeijzerHet Wijnhuis staat al in Zutphen sinds de veertiende eeuw. In het Wijnhuis zelf, onder de monumentale trappen, zijn nog sporen zichtbaar vanuit de tijd dat hier wijn werd gekeurd en verhandeld. De wijn kwam voornamelijk uit Duitsland en de marktmeester deed de keuring. Als de marktmeester merkte dat er met de wijn was geknoeid, dan volgde er vaak een vreselijke straf voor de verkoper en was die lange tijd niet meer welkom. De klokkentoren is pas halverwege de zeventiende eeuw op het Wijnhuis geplaatst. De bouw van de toren was noodzakelijk, omdat Zutphen een klokkenspel wilde hebben in de stad. Het unieke van deze opbouw met klokkenspel is dat hiermee het hele ontstaan van carillons begon.

Brand

Naast de Wijnhuistoren bevond zich een pand waar een ondernemer op een gegeven moment dacht dat hij het financieel niet meer zou redden. Hij besloot: "in de brand, uit de brand" en liet het vuur door zijn pand gaan. Maar waar hij geen rekening mee had gehouden: het vuur kreeg meteen vat op de houten toren die aan zijn pand grensde. Daardoor stond op 27 januari 1920 de koepel van de Wijnhuistoren in brand en werd de toren onthoofd. De klokken vielen uit de toren en raakten daarbij ook zwaar beschadigd. Besloten werd om de toren nu niet meer van hout op te trekken, maar van het toen moderne beton. Beter bestand tegen vuur, maar, nu meer dan honderd jaar verder, blijkt dat ook beton geen eeuwig leven beschoren is. In de komende jaren zal dat onderhoud vergen om de toren te behouden.

Stadsbeiaardier

De Wijnhuistoren is voor publiek gratis te bezichtigen onder leiding van een monumentengids van Gilde Zutphen. De gidsen kennen alle historische feiten en naast wat ze kunnen laten zien en vertellen, tonen ze ook een video van het klokkengieten bij de Koninklijke Eijsbouts. Ze nemen je mee naar boven en vanaf de trans is Zutphen en haar wijde omgeving te zien: de markt die zich onder de toren uitstrekt naar beide zijden en de IJssel die van links naar rechts stroomt en steeds voor beweging zorgt. De marktgangers kunnen van de carillonklanken genieten. Stadsbeiaardier Frans Haagen beklimt twee keer per week de toren om hen vrolijke klanken voor te schotelen, soms zelfs op verzoek. Hij zou de melodieën vanuit huis kunnen regelen nu met de computer veel mogelijk is, maar de stalen kabels die aan de klepels zitten willen door wisselende temperaturen uitzetten of krimpen. Het vereist dus een constante bijstelling op de locatie zelf.

Bezichtigen

Wilt u ook luisteren naar de verhalen van de gidsen, de toren beklimmen en van het magnifieke uitzicht genieten? Kom dan naar de Wijnhuistoren. U kunt hem niet missen in het centrum. Donderdag t/m zondag zijn er beklimmingen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Verzamelen onderaan de toren bij het bord van de monumentengidsen.