Erfgoedvrijwilliger Conny Blokhuis: “Ik werk hier nog als ik achter de rollator loop”

Bij Erfgoedcentrum Zutphen werken vele vrijwilligers. In deze nieuwsbrief willen we ze graag in het zonnetje zetten. We spraken met Conny Blokhuis, zij registreert objecten en koppelt foto’s in het systeem van de Musea Zutphen.

Een van Conny’s favoriete objecten is een klein koperen keteltje. We lopen een stukje door de stad naar het depot van het museum waar ze het keteltje met handschoentjes uit de lade haalt. “Het is gemaakt uit een tweeënhalf cent stuk, op de onderkant kun je dat goed zien.” In het ‘Adlib’-systeem waar ze foto’s aan de objecten koppelt, laat ze zien dat de vervaardiger koperslager LC Tesink is. “Mijn grootvader was koperslager, en hij heette ook LC Tesink”, zegt ze enthousiast. “Ik ben benieuwd of dit keteltje door mijn grootvader gemaakt is.”

Pietje-precies

Twee ochtenden in de week koppelt Conny foto’s aan museumobjecten, zodat die uiteindelijk op internet te vinden zijn. “Elk object heeft een uniek nummer en zodra de fotograaf daar een foto van heeft gemaakt, zoek ik foto en object bij elkaar. Dat is best een secuur werkje.” Ze laat een foto-overzicht zien, waar bij sommige foto’s nummers staan die overduidelijk niet kloppen. “Ook als de nummers wel lijken te kloppen, check ik ze stuk voor stuk. Er kan altijd een foutje in sluipen, bijvoorbeeld als 84 en 48 zijn verwisseld.” Conny heeft een eigen methode waarmee ze alles checkt zodat het goed in het systeem komt te staan. “Ik ben een pietje-precies, dan doe ik er maar wat minuten langer over.”

Oude ansichten

Toen ze 15 jaar geleden wegens een reorganisatie weg moest bij de bank waar ze al 34 jaar werkte, kwam Conny door toeval bij het museum terecht. Ze bezocht een oud collega en deze raadde haar aan de collectie oude ansichten van haar moeder aan het museum in bruikleen te geven. “Tijdens het gesprek bij het museum, vroeg de vrijwilligersbegeleider of ik er wilde komen als vrijwilliger. En dat leek me wel wat. Mijn vroegere chef was er ook vrijwilliger, hij werd toen mijn collega!” Conny laat in het systeem zien dat ook de collectie oude ansichtkaarten van Zutphen van haar oom is geschonken aan het Museum.

Onder de mensen

Conny vindt het leuk om in het systeem verbanden te vinden met haar dagelijks leven. Zoals de ansichtkaarten van haar oom en het kleine koperen keteltje. Ze laat een oud affiche zien van de buitensociëteit Zutphen. “Mijn vader was hierbij betrokken, hij haalde het Concertgebouworkest in1964 naar Zutphen. Dat is leuk!” Ze doet graag administratief werk, zolang ze op een eigen plek haar eigen werk kan doen. “Dan voel ik me het fijnste, en zo kom ik ook onder de mensen.” Ze lacht: “Ik werk hier nog als ik achter de rollator loop.”