Tentoonstelling 1572 in Walburgiskerk

Johan Visser, de historicus die onderzoek deed naar 'de wreede moort op Zutphen' in 1572, opende donderdag 25 augustus 2022 de tentoonstelling over Zutphen in 1572 in de Walburgiskerk. Daarmee is deze reizende tentoonstelling aangekomen op de laatste locatie (na de Sint-Janskerk en de Burgerzaal).

Kees Vos van de Walburgiskerk heette iedereen van harte welkom, boegbeeld erfgoed van de gemeente Zutphen Hendrik Haafkens lichtte toe wat er allemaal te zien is in de tentoonstelling en Johan Visser vertelde over zijn onderzoek en de ontdekkingen die hij deed. Met zijn enthousiaste manier van vertellen wist hij de toehoorders goed te boeien. Zijn complete verhaal is te lezen in zijn boek Zutphen 1572, De geschiedenis van een bloedbad, dat in oktober verschijnt.

Brief van Willem van Oranje

De tentoonstelling was daags voor de opening verhuisd van de Burgerzaal naar de kerk. En dat niet alleen: aan de tentoonstelling is ook nieuwe informatie toegevoegd mét een paar bijzondere topstukken, zoals een brief van Willem van Oranje. De Walburgiskerk was dé centrale plek in Zutphen met een belangrijke functie. Nog steeds herinneren bepaalde details ons aan dat jaar; zoals een ingemetselde kogel, dichtgemetselde deuren en onthoofde heiligen. De expositie vertelt meer over deze bewuste plek in 1572 en is tevens aangevuld met informatie over de landelijke gebeurtenissen in dat jaar. De gidsen van de Walburgiskerk vertellen er graag meer over. 

De expositie blijft tot en met 3 december in de Walburgiskerk en is op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Kijk voor de entreetarieven voor de bezichtiging van de Walburgiskerk inclusief de tentoonstelling op www.walburgiskerk.nl/bezoek.