Archives Portal Europe vernieuwd

Archives Portal Europe vernieuwdOnlangs werd de website van Archives Portale Europe (APE) grondig vernieuwd. Helemaal af is hij nog niet, maar een prima werkende bètaversie staat sinds kort op internet. APE is een internetportaal dat de mogelijkheid biedt om dwars door de archiefcollecties van honderden archiefdiensten in heel Europa te zoeken. Momenteel worden maar liefst 550.000 archiefcollecties via APE doorzocht.

Standaardisering

Voor de invoering van databases en het internet waren archiefonderzoekers aangewezen op papieren inventarissen en onderliggende indexen die vaak alleen beschikbaar waren bij de betreffende archiefdienst zelf. Hoewel de archivaris uiteraard scholing kreeg in het ambacht van inventariseren waren er verschillen in de opbouw van archiefbeschrijvingen.

Dankzij standaardisatie volgens het zogenaamde EAD-formaat kwam er vanaf het begin van deze eeuw steeds meer uniformiteit in de archiefbeschrijvingen. Deze uniformiteit in combinatie met het internet maakte het mogelijk om met één zoekvraag dwars door collecties te zoeken. Op initiatief van enkele nationale archieven werd vanaf 2009 APE ontwikkeld met als doel om “een internetpoort te zijn voor documenten en archieven in Europa”. Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) was in 2012 één van de eerste Nederlandse regionale archiefdiensten die zich bij APE aansloot. Momenteel zijn 30 Europese landen in APE vertegenwoordigd en wordt de informatie in 20 talen en 5 verschillende alfabetten aangeboden.

Overzichtelijk zoeken en filteren

Bij de recente vernieuwing van APE valt ongetwijfeld de frisse en duidelijke startpagina op. De onderzoeker wordt meteen uitgenodigd om een zoekterm in te voeren. Bij het invoeren van deze zoekterm word je gewezen op verschillende varianten in schrijfwijze. Met een enkele klik zie je welke archiefdienst nog meer informatie biedt. De rest van het zoekproces gaat erg intuïtief.

De servers van APE halen volgens de modernste technieken de gegevens boven water. Als een zoekvraag heel veel hits oplevert, zijn er genoeg filters om het aantal resultaten te verfijnen. Behalve het zoeken met een enkel simpel trefwoord zijn er genoeg manieren om geavanceerd door het portaal te zoeken. Ook zijn er allerlei handigheden en trucjes om slimmer te zoeken. Hiervoor is de pagina Hulpmiddelen beschikbaar.

Europese hoogtepunten

Voor de historisch geïnteresseerden die niet meteen aan een onderzoek denken, maakte APE enkele fraaie en uitnodigende toepassingen. Eén van die toepassingen wordt “hoogtepunten” genoemd. Wie nu de website bekijkt, maakt aan de hand van fotoalbums bijvoorbeeld kennis met de aanleg van elektrische spoorweg tussen Athene en havenstad Piraeus die in 1869 werd opgeleverd. Daarnaast is een afbeelding van een oorkonde van de Boheemse koning Karel IV uit 1349 met een zegel dat de Gouden Stier wordt genoemd. Het album daarnaast toont een deel van de cartografische collectie in het Kroatisch Staatsarchief. Met deze hoogtepunten laat APE zien dat het een echt Europees project is.

Bètaversie

Het APE-portaal wordt nu nog in een bètaversie gepresenteerd. Sommige toepassingen werken nog niet of niet optimaal. Soms wordt u dan teruggestuurd naar de oude versie. Via dit formulier kunt u laten weten wat u van het APE vindt.