Johan Visser presenteert Zutphen 1572, de geschiedenis van een bloedbad

Het auditorium van de Musea Zutphen zat donderdag 20 oktober bomvol toen de jonge historicus Johan Visser zijn boek “Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad” presenteerde. Want na 450 jaar heeft hij uitgezocht hoe het nu écht ging, in die beruchte november 1572.

In juni van dat jaar sloot Zutphen zich aan bij de opstand van Willem van Oranje, maar in november heroverde het Spaanse leger van Alva de stad. Nog altijd circuleert het verhaal dat de Spanjaarden toen een bloedbad hebben aangericht onder de Zutphenaren. De meest invloedrijke, bloederige versie is dat van Willem Baudartius. Johan is de bronnen ingedoken en kwam tot spannende resultaten die dit verhaal naar de prullenmand verwijzen. Hoe het wel zat, vertelde hij op vlotte, toegankelijke wijze. Hij nam het publiek mee in de maanden voorafgaand aan de aanval en vertelde wat hij in de bronnen heeft ontdekt. Zijn verhaal staat ook uitgebreid in zijn boek.

Nadat hij wethouder Sjoerd Wannet het eerste officiële exemplaar had overhandigd, stonden de aanwezigen in een lange rij om een eigen, gesigneerd exemplaar te bemachtigen. Het boek is vanaf nu te koop bij de boekhandel en in de museumwinkel.

Lees meer over zijn onderzoek in eerdere artikelen op deze site: