Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht

ramp en veerkracht koor1De tribune is goed gevuld, de laatste gasten vinden nog een plek en dan begint het orkest te spelen. Ramp & Veerkracht neemt ons in een avondvullende voorstelling mee door de geschiedenis. De muziek is soms niet meer dan één accordeon, dan weer klinken luid de drums. De lach op het gezicht van de man met de drumstokken is dan vermakelijk. Een processie wandelt rondjes door de kerk en soms lopen daar mensen tussen die je even in verwarring brengen. Een vrouw met een schildersezel wordt achter in het decor steeds verplaatst, wat zou zij schilderen? Dansers komen naar voren en vrouwelijke zangers werpen strijdlustig hun gewone kleding van zich af, zij gaan strijden! Vaandels worden rondgezwaaid, een meisje speelt op de viool. De burgemeester denkt het hare van het verhaal van de duivelse pootafdruk. De huishoudster, die zie je overal opduiken, die houdt alles goed in de gaten. Al met al een verrassende voorstelling waarin veel te zien en horen is.

In de Walburgiskerk in Zutphen is nog tot en met 30 oktober de voorstelling ‘Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht’ te zien. Een muziektheaterstuk waarin Zutphen op een ludieke wijze herdenkt dat de stad in 1572 gebukt ging onder belegeringen, oorlog en de viering van het ontstaan van de Staat der Nederlanden. Een geschiedenisles met een verrassende twist, waarin je de geschiedenis van je eigen stad kunt meebeleven. Ken jij bijvoorbeeld het verhaal over de pootafdruk in de Librije, zou die van de duivel zijn geweest?

Community-art

Deze community-art voorstelling is een productie waaraan veel lokale en regionale professionele en amateurkunstenaars meewerken. De productie is in handen van Machteld van Bronkhorst, ondersteund door de productieassistentes Michaëla Westera en Astrid van Loo. Het script is van Peter te Nuyl en de regie is in handen van Gusta Teengs Gerritsen.

Sopraan Johannette Zomer neemt ons samen met leden uit diverse koren mee in de muzikale omlijsting. Presentator Harm Edens gaat tussen de diverse aktes door in gesprek met schrijver Johan Visser die een grote bijdrage heeft geleverd aan het verhaal. Hij vertelt over de geschiedenis die je in het spel ziet. Ook maakt hij in de interviews duidelijk wat er allemaal in en rond 1572 in Zutphen plaatsvond. Een mooie toevoeging en duiding aan het theaterspel.

Het is een lokale productie die breed wordt gedragen door vrijwilligers, studenten en zang- en muziekgroepen. Er zijn zes harmonieorkesten die samen elke avond weer zorgen voor een goede bezetting van het orkest, dat onder muzikale leiding van dirigent Geert Jan Dijkerman van muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld staat. De dansers van Mars Bentum, theatergroep De Rode Hoed en Zutphen zingt Werelds laten ook van zich horen en zien. En de prachtige kostuums zijn vervaardigd door de studenten van het ROC Aventus. Zij hebben op een duurzame manier van gebruikte kleding kostuums gemaakt waarmee de spelers in stijl zijn aangekleed.

Met educatieprogramma

Michaëla Westera heeft zich ook beziggehouden met een educatieprogramma. Onder andere een video-opname over de achtergrond van dit theaterspel kan door scholen worden aangevraagd en worden vertoond op school.

De voorstelling is financieel tot stand gekomen door de sponsoring van vele instanties en persoonlijke bijdragen. De voorstelling is daardoor ook toegankelijk gemaakt voor de minder bedeelden. Het Leger des Heils, Nolano, Sensire, Waterkracht, Verbindkracht, Ixta Noa en Perspectief spelen hierin een verbindende rol.

Kaarten zijn zowel online als een uur voor aanvang aan de kerk te verkrijgen: https://www.zutphen1572rampenveerkracht.nl/.