Podcast als afstudeerproject

Luuk de JongDe 23-jarige Zutphense Luuk de Jong volgt de studie Media, Informatie en Communicatie (MIC) in Enschede. Voor zijn afstuderen koos hij in 2020 voor een project bij NH Sport. Maar zoals vele studenten werd ook hij teruggefloten door de beperkingen van corona. Corona gaf hem ook tijd om eens stil te staan bij deze studie, was dit echt waar zijn hart lag, of was dat de hang naar geschiedenis? Luuk besloot in 2020 om de studie geschiedenis in Utrecht te gaan volgen. Nu er door studieomstandigheden een half jaar voor hem geen colleges zijn, kwam het afstudeerproject voor de MIC weer in gedachten. Hij besloot om de beide studies te combineren en kwam toen op het idee om een podcast te maken over een stukje geschiedenis.

Erfgoedcentrum

Via-via kwam hij in contact met Fiona de Heus die de communicatie van het Erfgoedcentrum Zutphen verzorgt. Zij nodigde hem uit voor een gesprek en Fiona stelde voor om dan een podcast te maken voor het themajaar van 2023: ‘De Hanze’. Luuk ontdekte al snel dat er heel veel te vinden is in het Regionaal Archief Zutphen en bij het Erfgoedcentrum. Hij sprak met Hendrik Haafkens, boegbeeld van het Erfgoedcentrum, die Luuk samen met Fiona ondersteunt. Hij kreeg ook namen door van kundige mensen die hem aan informatie over Splinter Loeff konden helpen, een waargebeurde geschiedenis van De Hanze.

Splinter Loeff

En zo kwam Luuk dus uit bij Splinter Loeff, die een zeeroof had gepleegd op een schip uit Kampen. We schrijven 1448 en de zeeroof die Splinter, dan inmiddels een respectabele inwoner van Zutphen, beging werd een grootse rechtszaak. Het uiteindelijke Westfaalse veemgerecht van 1449 waarbij de stad Zutphen een faillissement riskeerde, vormt de basis voor het script dat Luuk de Jong al heeft uitgeschreven. Hij wil zijn podcast larderen met storytellingtechnieken en hoorspel. Het verhaal zal een minuut of 40 gaan duren.

Zodra naast zijn script ook het plan van aanpak is uitgeschreven, levert hij dit in bij de docenten van de MIC voor een tussentijdse beoordeling. Bij akkoord van hen en een tweetal ervaren journalisten is er groen licht om de podcast te maken.

Meebeleven

Bij Saxion in Enschede heeft hij straks de beschikking over een professionele studio en alle apparatuur die hij nodig heeft om deze podcast op te nemen. De spelers die in het hoorspel van zich laten horen vindt hij grotendeels ook via het Erfgoedcentrum. Een mooie samenwerking.
“Straks zit je als het ware in de oren van de luisteraar. Die moet je zo kunnen meevoeren dat het lijkt of zij, wanneer ze de ogen zouden sluiten, zich kunnen inbeelden hoe het vroeger was. Dat het verhaal na afloop in hun gedachten blijft hangen”, vertelt Luuk enthousiast.

Afstudeerproject, kom eens langs

Luuk is via-via terecht gekomen bij het Erfgoedcentrum. Het is goed om te weten dat hier veel mogelijk is voor studenten die afstuderen of stage willen lopen. Neem eens contact op met het Erfgoedcentrum Zutphen en leg je vraag neer.

Wij kijken uit naar het eindresultaat van het project van Luuk de Jong en wij zullen ons straks met gesloten ogen laten meevoeren in zijn verhaal over Splinter Loeff. Een afstudeerproject waar we allemaal wat aan hebben.