Wij werken samen met: Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht

Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt met veel organisaties samen. Elke maand belichten we een van de partners in onze erfgoednieuwsbrief. Deze maan is dat het community-art project ‘Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht’. Margreet Keijzer ging hiervoor langs bij Melinda Stroeve, communicatie- en marketingadviseur bij dit project.

Zutphen 1572 ramp en veerkracht Foto Pascale Drent“Het was 2019 en Wim Claessens had een spannend verhaal geschreven waarin de duivelse pootafdruk in de Librije centraal stond. Hij zou graag zien dat dit in toneelvorm tot uitdrukking kwam en benaderde producent/regisseur Machteld van Bronkhorst met zijn vraag.” Stroeve, die Machteld van Bronkhorst en sopraan Johannette Zomer kent, wordt dan al snel betrokken om mee te denken en deuren te openen.

Dingen komen samen

En op dat moment ging er een balletje rollen. “Machteld kwam in gesprek met Leo van Eden, cultuurambtenaar van de gemeente Zutphen, en die betrok Hendrik Haafkens, boegbeeld van het Erfgoedcentrum Zutphen, bij deze vraag. Op het programma van het Erfgoedcentrum stond op dat moment al de herdenking van de geboorte van Nederland in 1572, gepland voor het jaar 2022. Hoe mooi zou het zijn, stelde hij voor, om het basisverhaal te combineren met de feiten die Johan Visser voor het Erfgoedcentrum aan het onderzoeken was en dit spel in 2022 uit te voeren.”
De informatie die Visser onder andere (hij is zelfs naar Madrid geweest) in het Regionaal Archief Zutphen gevonden had, werd ingebed in het spel. Zo ontstond een script, geschreven door Peter te Nuyl, met nu als rode draad de plaatselijke legende van de vermeende pootafdrukken van de duivel, gecombineerd met scenes over de belegering van de stad in het rampjaar 1572. “Het stuk benadrukt nu ook hoe geschiedenis naar deze tijd vertaald kan worden. Was er toen ook al sprake van nepnieuws? Wat is er echt gebeurd, welke nieuwe feiten zijn nu bekend? Het is een voorstelling geworden waaraan ruim honderd professionele en amateurkunstenaars en tal van vrijwilligers achter de schermen samenwerken. Het is een geschiedenisles met een verrassende twist voor jong en oud geworden.”

Locatie

In overleg met het Erfgoedcentrum Zutphen is gekeken naar een locatie waar het community-art project opgevoerd kon worden. Wat was er toepasselijker dan de Walburgiskerk, daar waar de pootafdrukken in de Librije staan? Aangezien het Erfgoedcentrum daar in de laatste maanden van het herdenkingsjaar ook een expositie heeft ‘Zutphen in 1572: De Geboorte van Nederland’, is gezocht naar een goede invulling van de ruimte zodat aan beiden recht wordt gedaan.

De gemeente Zutphen stond, naast alle andere sponsoren, met een subsidie klaar en bood ook een pand aan de Kerkhof aan als kleedruimte. “Dit ligt prachtig naast de kerk en is voor de spelers en orkestleden een fijne locatie om te gebruiken. Dank gaat ook uit naar de vele vrijwilligers en bedrijven uit de hele regio Zutphen voor hun ondersteuning.”

De organisatie van ‘Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht’ is daarnaast blij met de extra promotie die het Erfgoedcentrum Zutphen kon bieden. Dat was een fijne aanvulling op de kanalen die zij zelf al hadden. En zo is er een avondvullend theaterspektakel tot stand gekomen dat het verhaal van Zutphen in 1572 uitbeeldt.

De uitvoering ‘Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht’ is te zien van 20 tot en met 30 oktober. Er zijn online nog kaarten verkrijgbaar en een uur van tevoren kan men ook nog kaarten kopen aan de kassa in de kerk.

(foto Pascale Drent)