Wethouders Lochem en Zutphen lanceren MET

Lancering MET door de wethouders Sjoerd Wannet en Wendy Goodin. Foto Pim HelmichWethouder Wendy Goodin (Lochem) en Sjoerd Wannet (Zutphen) onthulden op woensdag 19 oktober de Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET). Dit deden ze te midden van vertegenwoordigers van allerlei erfgoed-, onderwijs- en zorginstellingen uit de beiden gemeenten tijdens de Erfgoed Inspiratiedag op de Kaardebol. Tijdens deze netwerkdag voor alle erfgoedorganisaties en leerkrachten in Lochem en Zutphen stond Reizen in de Tijd centraal. Dit is de leerlijn voor erfgoededucatie in het gehele basisonderwijs. De erfgoedpartners ontwikkelen een divers aanbod voor het onderwijs, met lessen, bij voorkeur op locatie.

Tijdens deze dag was er ook aandacht voor de MET en hoe erfgoedorganisaties daar goed gebruik van kunnen maken. De MET is een combinatie van elementen waarmee je heel gemakkelijk zelf een expositie in elkaar zet, die je op binnenlocaties kunt laten zien. In een verzorgingshuis of een publieke ruimte bijvoorbeeld.

De MET maakt het erfgoedorganisaties daardoor makkelijk om op een laagdrempelige manier erfgoed te laten zien. Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken, zoals (kwetsbare) ouderen, kunnen de dankzij de MET in hun eigen omgeving meegenieten. De MET kan daarnaast worden ingezet op bijvoorbeeld scholen en bibliotheken om ook onder meer jongeren te bereiken.

Vorig jaar zag de MET het licht en is er in een reeks tentoonstellingen op verschillende locaties proefgedraaid: in Polbeek, De Lunette, Het Elisabeth, Het Spijk, De Veldhoek en Waterkracht. De initatieven hiervoor lagen bij Museum STAAL, Musea Zutphen en het Erfgoedcentrum, bijgestaan door onder meer de Historische Vereniging Zutphen en Sutfene.Erfgoedorganisaties in de gemeenten Lochem en Zutphen kunnen de MET in te zetten. Tijdens de Erfgoed Inspiratiedag ontdekten ze meer over de mogelijkheden en konden ze workshops volgen over hoe je een tentoonstelling maakt.

Organisaties die gebruik willen maken van de MET kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(foto Pim Helmich)