Hoe verduurzaam je je monument?

2022 10 27 Clinic monumenten verduurzamen Monumentenwacht GelderlandWie in een monument woont of een monument bezit, vraagt zich waarschijnlijk af hoe hij die woning kan verduurzamen.In de hal van het stadhuis is over dit onderwerp tot eind november 2022 een inspirerende tentoonstelling van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te zien: "Monument verduurzamen? Er kan meer dan je denkt." In aansluiting op de tentoonstelling hielden we ook samen met de Monumentenwacht Gelderland ook een clinic voor monumenteigenaren. Dat velen met dit onderwerp bezig zijn bleek wel uit de snelheid waarmee alle plaatsen werden gereserveerd.

Michel Terlingen, technisch adviseur overheden en adviseur duurzaamheid bij de Monumentenwacht Gelderland, hield een presentatie de mogelijkheden en valkuilen van verduurzaming. Er is overal volop informatie te vinden over isoleren en energiebesparende maatregelen, maar wat past er nu wel en niet bij een oud huis met monumentenstatus? En wat is een goede route om te volgen? Zijn collega Gerrit van de Pol demonstreerde hoe je een warmtebeeld camera kunt gebruiken. En ze hadden materialen meer genomen die de eigenaren konden bekijken en voelen.

Wie de presentatie nog eens rustig wil bekijken en voor degene die de avond hebben gemist, is de presentatie hier te downloaden (pdf).

Monumentenwacht Gelderland kan u onafhankelijk adviseren bij verduurzamen van monumenten en over energiebesparende maatregelen. De rapportages kunnen worden gebruikt voor planmatig onderhoud en ter ondersteuning van subsidie aanvragen.