Hendrik Haafkens neemt afscheid

Hendrik Haafkens en Annemieke Vermeulen bij het afscheid van Hendrik. Foto Jolanda van VelzenGroot was de verbazing toen Hendrik Haafkens, boegbeeld van het Erfgoedcentrum Zutphen, ruim een maand geleden aangaf dat hij een andere werkkring had geaccepteerd. Duidelijk was al dat hij het moeilijk vond om na vijftien jaar werken bij de gemeente Zutphen dit te moeten delen. Hij wil zijn kinderen meer tijd samen gunnen en dan is Zutphen ver weg. De reistijd is dan verloren tijd.

“De reis was lang, het was tijd om te kiezen, van alles kan ik bedenken, maar eigenlijk had ik al een poosje het gevoel dat mijn ziel er wel aan toe was om weer eens een andere horizon te verkennen. Het was een moeilijke beslissing, maar een goede. En wat fantastisch om zoveel mensen hier te zien. Vrienden, collega’s, samenwerkingspartners, dank dat jullie hier zijn. Maar ook denk ik aan de mooie gesprekken die ik afgelopen tijd heb gehad”, begon Hendrik Haafkens zijn afscheidsspeech.

Laatste dienstorder

De hal in het oude stadhuis in Zutphen was dan ook afgeladen vol en daarmee werd meteen duidelijk dat Hendrik een verbindende rol had. Hij heeft de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd. Veel mogelijk gemaakt en in gang gezet. Michel Groothedde gaf het aan in zijn speech. “Er vertrekt niet zomaar iemand. Jouw betrokkenheid, je netwerk zowel regionaal, provinciaal, landelijk en met alle vrijwilligers zie je zelden. Je zag kansen en verbindingen. Er werd veel van je gevraagd en verwacht en jij committeerde je. Je moet apetrots zijn en dat is mijn laatste dienstorder!”

Verbinden en openstellen

Ineke Hissink, voorzitter van de Open Monumentendag, Herman Heuver, gids bij de St.-Janskerk en Clasien Burkels, coördinator van de monumentengidsen, bedankten Haafkens voor de samenwerking en het beter op de kaart zetten en openstellen van monumenten. Verbinden en samenwerken was ook bij hen van toepassing op Haafkens. “Een uitnodiging voor een ‘open gesprek’ kon uiteindelijk zomaar uitmonden in een zestigkoppige groep monumentengidsen.” Haafkens bracht positieve reuring in de stad. “Een restauratie van de St.-Janskerk bracht nieuwe mogelijkheden. De publieke toegang via de steigers was bijvoorbeeld een mooi succes!” “De Open Monumentendagen werden een fantastisch evenement.” Waren zo maar enkele zinnen die weergaven hoe Hendrik Haafkens overal aanwezig was en meedacht.

Voorbeeld voor ons allemaal

Burgemeester Annemieke Vermeulen wees aan het begin van haar speech naar het grote gezelschap dat aanwezig was, de opkomst was fantastisch. “Boegbeeld, wat zegt dat? Ben jij dat? Als je Hendrik Haafkens door de stad zag lopen, dan straalde jij dat uit. Jij was altijd buiten, ik heb vaak moeite om ambtenaren naar buiten te krijgen. Je mag trots zijn op wat je hebt toegevoegd. Open monumenten, wat een strijd was dat. We vinden het nu heel gewoon. Ik ben ook trots op je! Je hebt het nooit gedaan voor jezelf, maar altijd voor de gemeente. Je nam vaak te veel hooi op je vork, maar je hebt het fantastisch gedaan. Ik wil je enorm bedanken, je bent een voorbeeld voor ons allemaal”, sloot Vermeulen haar speech af.

(Foto: Jolanda van Velzen)