Monumenten trekken bijna 30.000 bezoekers

Openstelling Burgerzaal zomer 2023 Monumentgidsen GildeDankzij de inzet van de vrijwillige monumentengidsen van Gilde Zutphen kan het Erfgoedcentrum van de gemeente Zutphen steeds meer monumenten openstellen. En met succes. Afgelopen jaar namen daar bijna 30.000 bezoekers een kijkje. Ruim 10.000 mensen meer dan in 2021.

De Burgerzaal is al een paar jaar een grote trekpleister; toeristen lopen gemakkelijk binnen en ook inwoners vinden het interessant om binnen te kijken. Wie geen hoogtevrees heeft, kon afgelopen jaar ook de Wijnhuistoren beklimmen. Natuurlijk is het uitzicht over de markten en de stad magnifiek, maar ook in de toren is het interessant. De gids kan je van alles vertellen over het carillon, de toren en het wijnhuis. Tijdens Open Monumentendag kregen liefhebbers bovendien de kans om in de Bourgonjetoren te kijken en het was, verdeeld over het jaar, drie keer mogelijk om op de Berkelpoort te komen. Nieuw in 2022 was de samenwerking met de Sint-Janskerk. Wethouder Sjoerd Wannet: “Het is natuurlijk al vaak gezegd: Zutphen heeft een enorm rijk erfgoed, met talloze monumenten. Dat maakt Zutphen uniek. Daarbij vinden wij het belangrijk dat wij dat unieke erfgoed ook kunnen tonen aan de wereld. Prachtig dat dankzij de inzet van de vrijwilligers van ’t Gilde bezoekers zich ook kunnen vergapen aan onze historie. Dat maar meer monumenten opengesteld mogen worden!”

De openstelling is mogelijk dankzij de monumentengidsen van Gilde Zutphen, een groeiende groep vrijwilligers. Ze nodigen mensen uit binnen te komen, beantwoorden vragen en verwijzen bezoekers ook graag naar andere bezienswaardigheden. Wannet: “Dankzij deze samenwerking zijn we in staat zoveel van ons erfgoed te laten zien. En dat willen we nog verder uitbreiden: binnenkort besluit de raad of de Bourgonjetoren wordt gerestaureerd. Als dat doorgaat, hopen we daar aan het eind van het jaar ‘De Hanzeaat’ in te vestigen, dat het verhaal van Zutphen in de Hanzetijd vertelt. Ook de omvangrijke maquette ‘Zutphen in 1485’, gebouwd door Constant Willems, krijgt dan daar een vaste plek.”

De meeste monumenten gaan na de winter, op 1 april, weer open, maar de Burgerzaal is ook nu elke zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. De planning is dat de Wijnhuistoren, na een renovatie, vanaf eind februari weer te beklimmen is.

Op de foto: Dankzij de samenwerking met de monumentengidsen van Het Gilde is de Burgerzaal open voor publiek. Het blijkt een grote trekker te zijn. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)