Wij werken samen met... Erfgoedvrijwilliger.nl

682A6282 Vrijwilliger in RAZ Foto Kim KokHet Erfgoedcentrum Zutphen werkt samen met veel andere (erfgoed)organisaties in de regio. Bijvoorbeeld de website Erfgoedvrijwilliger.nl van Erfgoed Gelderland. Om meer te weten te komen over deze website Erfgoedvrijwilliger.nl en alles wat daarmee samenhangt, legde onze eigen erfgoedvrijwilliger Margreet Keijzer Monique van der Wielen, die de communicatie voor Erfgoedvrijwilliger.nl verzorgt, enkele vragen voor.

Wanneer en waarom is deze website ontstaan?

“De website erfgoedvrijwilliger.nl is in 2018 opgezet door Erfgoed Gelderland om het Gelderse erfgoedveld te ondersteunen bij het vinden van vrijwilligers, en om bestaande vrijwilligers in het zonnetje te zetten door het delen van verhalen. In maart 2021 stapte het project over de provinciegrenzen heen en is Erfgoed Gelderland gaan samenwerken met Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland. De provincies verbeterden de website, het platform kreeg nog meer bekendheid, en het belangrijkste: nog meer erfgoedorganisaties en erfgoedvrijwilligers wisten elkaar via de website te vinden. Binnen het project kwam er ook meer aandacht voor ondersteuning op het gebied van erfgoedparticipatie door coaching vanuit de verschillende erfgoedhuizen, en de website werd aangevuld met praktische tips en verdieping voor bestaande vrijwilligers. De ambitie was om een landelijk dekkend platform te worden, en dat werd in 2022 al snel gerealiseerd. Inmiddels kunnen erfgoedorganisaties uit alle provincies terecht op Erfgoedvrijwilliger.nl om gratis een vacature te plaatsen, nieuwe vrijwilligers uit heel Nederland kunnen op zoek gaan naar een functie die past bij hun interesse en bestaande vrijwilligers kunnen hun kennis met behulp van erfgoedvrijwilliger.nl blijven ontwikkelen.”

Er is dus een duidelijk doel?

“Erfgoedvrijwilliger.nl zet zich in voor een toekomstbestendige erfgoedsector. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Erfgoedvrijwilliger.nl ondersteunt erfgoedorganisaties door potentiële vrijwilligers te bereiken, te inspireren en met hen in contact te brengen. Erfgoedvrijwilligers vinden op de site informatie en trainingen die hen op weg helpen zich verder te ontwikkelen in hun vrijwilligersfunctie: https://erfgoedgelderland.nl/verdieping-voor-erfgoedvrijwilligers-met-gratis-online-trainingen/. Als projectleiders zijn Lian van der Zon en Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland het eerste aanspreekpunt in Gelderland.”

Is het alleen een digitaal platform?

“Veel speelt zich digitaal af, zoals het plaatsen en vinden van gratis vacatures, het volgen van online trainingen en het lezen van verhalen van (andere) erfgoedvrijwilligers. Maar het biedt ook op andere manieren ondersteuning. Regelmatig worden bijeenkomsten georganiseerd over diverse onderwerpen. En verschillende provincies, waaronder Erfgoed Gelderland, hebben ook een erfgoedcoach die klaarstaan om onder anderen vrijwilligers te ondersteunen om een fijnere leefomgeving te maken met erfgoed, een activiteit met erfgoed op te zetten of een stem te geven in erfgoed. Wij zijn een samenwerkingsproject van alle erfgoedhuizen in Nederland. Zij zijn verenigd in OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland). Dat maakt dat we door heel Nederland vindbaar zijn en erfgoedorganisaties kunnen ondersteunen.”

Jullie hebben een nieuwsbrief?

“We delen inderdaad ook verhalen van bestaande vrijwilligers, om anderen te inspireren en te laten zien hoe divers en leuk vrijwilligerswerk in de erfgoedsector is. Onder het kopje ‘verdieping’ vinden bestaande erfgoedvrijwilligers informatie en online trainingen over verschillende onderwerpen. En zoals hierboven genoemd, bieden we ook ondersteuning op het gebied van erfgoedparticipatie. Er is een maandelijkse nieuwsbrief die iedere maand rond de 10e wordt verstuurd. Daarin delen we een greep uit de nieuwste vacatures, een verhaal uit de praktijk en een onderwerp waarin bestaande vrijwilligers zich kunnen verdiepen. Erfgoedvrijwilliger is op de socials te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Deze kanalen worden voornamelijk gebruikt om nieuwe vacatures te promoten. Maar er is ook een wens om hier steeds meer verhalen van bestaande vrijwilligers te gaan delen.”

Vrijwilligers uit Zutphen

Voor de mensen die interesse hebben om eens meer over vrijwilligerswerk bij een erfgoedorganisatie te weten te komen is Erfgoedvrijwilliger.nl dus een mooi instrument om een kijkje te nemen en meer te weten te komen. In de nieuwsbrief van Erfgoedcentrum Zutphen plaatsen we elke maand een interview met een van onze erfgoedvrijwilligers. Deze interviews worden ook opgenomen op Erfgoedvrijwilliger.nl
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze pagina op de website: https://www.erfgoedvrijwilliger.nl/nieuwsbrief/.

Op de foto: Vrijwilliger Ria Gresnigt. Deze foto is in het depot van Regionaal Archief Zutphen gemaakt door Kim Kok, in opdracht van Erfgoedvrijwilliger.nl.