Openluchtmuseum opent 'Vakantiehuis Warnsveld'
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opende op een koude dag in december 'Vakantiehuis Warnsveld', van de Zutphense familie Gies. Een groep van zo'n vijftig mensen, kwam hiervoor bijeen op het terrein van het Openluchtmuseum Ook een delegatie uit Zutphen was hierbij aanwezig: bouwhistoricus Jeroen Krijnen, archeoloog Michel Groothedde, archivaris Etienne van den Hombergh en 'boegbeeld erfgoed' Hendrik Haafkens, voor wie dit een van de de laatste activiteiten was als vertegenwoordiger van het Erfgoedcentrum Zutphen.
In de buitenlucht werden enkele toespraken gehouden. Daarna volgde het doorknippen van het lint en mocht Frits Gies, zoon van de eerste eigenaar, als eerste naar binnen. De gasten konden hem in kleine groepjes volgen voor een rondleiding.
Tweede Wereldoorlog
Vakantiehuis Warnsveld is een vakantiehuisje gebouwd in 1936 door de familie Gies uit Zutphen en is het decor voor een vertelling over het dagelijks leven in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, vanuit drie verschillende perspectieven. Van de toenmalige eigenaren - de familie Gies - laten zij zien wat de persoonlijke impact is van een (dreigende) oorlog en hoe de individuele familieleden op verschillende manieren betrokken raakten bij de opvang van vluchtelingen uit Nazi-Duitsland en bij het verzet. Ook komt het verhaal van een Joodse familie aan bod die tijdelijk in vakantiehuis Warnsveld verbleef; de familie Urbach uit Leipzig. Als laatste komt de familie Staring aan het woord. Zij gebruikten het huis waarvoor het oorspronkelijk werd gebouwd, om vakantie in te vieren. Hun eerste vakantie vieren zij hier in 1938 en daarna volgen er nog vele.
Conservator Tim Smeets: “We vertellen deze verhalen omdat we het belangrijk vinden de geschiedenis levend te houden. Het alledaagse leven ging ondanks een dreigende oorlog gewoon door, maar veel Nederlanders kwamen wel voor dilemma’s te staan. Help je vluchtelingen of juist niet? Kom je in opstand tegen de Duitse bezetting of kies je voor je eigen veiligheid? Een oorlog laat diepe sporen na in een mensenleven, toen en nu. De verhalen die we vertellen in vakantiehuis Warnsveld zijn decennia later nog steeds relevant.”
Interactieve beleving
In vakantiehuis Warnsveld presenteert het Openluchtmuseum de verhalen op een nieuwe, innovatieve manier, anders dan in hun andere locaties.
Bij binnenkomst kies je een object uit, een HerinnerDing en dat neem je mee door de verschillende ruimtes. Het herinnerding gaat met je ‘praten,’ het vertelt je het verhaal vanuit het perspectief van de persoon waaraan het is gekoppeld. Zo kun je de aktetas van vader Gies meenemen, de boodschappentas van moeder Gies of de teddybeer van kleine Frits. Van Sali Urbach is er een herenhoed en van Henk Staring een reiskoffer. De ruimte reageert op het HerinnerDing en vertelt op deze manier een persoonlijk verhaal.
Vereeuwigd
De Zutphense delegatie is trots op het feit dat ook hier nu een stukje geschiedenis van Zutphen en Warnsveld een plek heeft gekregen. Het vakantiehuisje is nu voor een groot publiek toegankelijk. “De voldoening is groot en het is leuk dat dit nu in een nationaal museum vereeuwigd is,” aldus Hendrik Haafkens. De overdracht naar het Openluchtmuseum was vrij informeel tot stand gekomen. Mirjam van Velzen-Barendsen, historica bij het Regionaal Archief Zutphen, had onderzoek gedaan naar de bijzondere historie van het pand en heeft dit gedocumenteerd. Het was (mede) de aanleiding om het huisje te ontmantelen en te conserveren. ‘Vakantiehuis Warnsveld’ maakt nu deel uit van een nieuw ontwikkeld gebied in het Openluchtmuseum: Bosrand. Hier besteedt het museum aandacht aan de geschiedenis van het recreëren in Nederland. Naast het vakantiehuis Warnsveld staat er ook een Pemberton stacaravan uit Nunspeet en een Rietveldvakantiehuis uit Markelo.
Timelapse
Bekijk hier de timelapse van de opbouw van Warnsveld, vakantiehuis met een verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=O-Do0PDYE0I.
Op de foto: Frits Gies betreedt 'Vakantiehuis Warnsveld' in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto Sjors Evers.