Oer #47 is uit

Oer 47 coverNummer 47 van Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, is verschenen. Leendert van Prooije schreef een een fraai verhaal over de houtvlotterij in Oost-Gelderland. In dit eerste deel komt het vervoer van houtstammen over de Rijn, IJssel en Schipbeek aan bod. Betty Blikman vervolgt haar verhaal over rusthuis Ons genoegen in Drempt, Wim van Heugten beschrijft enkele volksgebruiken in de Liemers en Wim Ouweneel schets een beeld van de scholteboeren in de Achterhoek.

Voor veel Winterswijkers waren diezelfde machtige scholteboeren overigens in het midden van de negentiende eeuw veelal de reden de oversteek te wagen naar Amerika, de vrijheid tegemoet. Die migratiestroom behaalde in 1845 wereldnieuws nadat het schip Phoenix op Lake Michigan zonk. Joske Meerdink reisde namens Omroep Gelderland vorig jaar zomer af naar Michigan om het verhaal verder uit te spitten. Dit resulteerde in een mooie reeks vlogs én de vondst van de schoorsteen van het schip. Sander Grootendorst interviewde haar over deze bijzonder reis.

De rijke geschiedenis van Huis Landfort in Megchelen, de plannen van A.C.W. Staring die resulteerden in het graven van de Veengoot bij Vorden, een fraai portret van onderwijsvernieuwer Gerrit Prop en niet te vergeten een mooi stukje dialect van de hand van Kevin Raayman, de zanger van de Boetners, maken deze editie compleet.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen en Waterschap Rijn en IJssel. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn onder andere in onze studiezaal aan de Spiegelstraat en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Kijk voor meer informatie op www.achterhoekuitgevers.nl (opent in nieuw venster).