De Wijnhuistoren is weer open

Cyp Wagenaar trap WijnhuistorenDe Wijnhuistoren is na een flinke opknapbeurt weer te beklimmen! De gids neemt nu elke zaterdag- en zondagmiddag en vanaf 1 april weer van donderdag tot en met zondag groepen mee naar boven om de toren én het fantastische uitzicht te laten zien.

Vanaf oktober kon niemand meer de Wijnhuistoren beklimmen, behalve dan de beiaardier. Die lukte het nog om, tussen alle steigers en bouwmateriaal door, zijn weg naar de bovenste regionen te vinden. De bezoekers van de markten merkten dan veelal ook niets van de sluiting, de toeristen vonden een dichte deur.

Restauratie

Maar de deuren gaan weer open en daarom sprak Margreet Keijzer met Cyp Wagenaar, bestuurslid van- en pr-man voor het Gilde, monumentengids en daarin vooral contactpersoon voor de Wijnhuistoren. Deze Zutphenees is de historie van de stad met de paplepel ingegoten. Beide ouders waren stadsgidsen en hun verzameling boeken over de stad staan nu bij hem thuis. Samen met 24 gidsen verzorgt hij de openstelling van de Wijnhuistoren. Vierentwintig gidsen die u elk met hun eigen verhaal mee de trappen opnemen, want de gidsen larderen het verhaal van de historische toren met hun eigen historische feitenkennis. Wagenaar vertelt dat de Wijnhuistoren na de brand van 1920 niet meer in hout werd opgetrokken, maar dat het toen moderne beton werd gebruikt. De coating van de stalen constructie bestond nog niet waardoor er uiteindelijk betonrot ontstond en men het niet meer veilig genoeg vond om daar mensen rond te leiden. De gemeente schakelde een restauratiebedrijf in. Wagenaar hoopte dat ‘zijn’ toren in december weer open kon voor het publiek. Dat was geen haalbare kaart, maar inmiddels is de toren opgeleverd en vanaf afgelopen weekend te weer bezoeken.

De historie

Wagenaar: “De bezoekers worden in groepen van maximaal vijftien personen meegenomen naar de ingang onder de monumentale trappen. Daar begint het verhaal van de toren, daar waar ooit werd rechtgesproken. Hier hoor je over de bouwtechniek en de functie(s) die de Wijnhuistoren door de eeuwen heen heeft gehad.” Via de zijingang neemt de gids de bezoekers mee de trappen op en op de verschillende verdiepingen wordt het verhaal steeds completer. “Natuurlijk ontbreekt het verhaal over de klokken van Hemony niet. Vertellen de gidsen over het allereerste carillon dat ooit gebouwd is en hier het levenslicht zag. Er zijn drie verschillende videopresentaties waarvan één naar keuze van de gids tijdens het uur durende bezoek wordt getoond. De tocht gaat door tot aan de omgang waar de bezoeker een prachtig uitzicht over de stad krijgt”, vertelt Wagenaar enthousiast.

Bezoek en rondleidingen

De winteropenstelling is elke zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur op elk heel uur. De toegang is gratis, een fooi wordt gewaardeerd. Bij de zijingang van de Wijnhuistoren kunt u wachten op de gids. Een affiche geeft aan dat de toren open is. “Bij veel animo lukt het soms om een extra gids op te roepen”, vertelt Wagenaar, “dan kruisen twee groepen elkaar op een daarvoor meest geschikte plek.”
De video over de klokken van Hemony heeft in de afgelopen maanden een Engelstalige ondertiteling gekregen zodat ook de slechthorende alsook de buitenlandse bezoeker meer te weten komt. Groepen kunnen via de VVV een rondleiding op een andere dag en tijdstip bespreken. Ook buiten de reguliere tijden om, zijn er rondleidingen voor scholieren. Zo is er een educatietraject waar leerlingen van groepen acht leren hoe een carillon werkt. Daarvoor hebben zich al twaalf groepen aangemeld.

Wagenaar is blij dat de wanden weer piekfijn gestuukt zijn en laat tijdens het interview een aantal foto’s van voor en na de restauratie zien. Hij kijkt er naar uit om de rondleidingen weer te starten in deze prachtige historische Wijnhuistoren.