We werken samen met: Stichting Lokaal

Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt veel samen met allerlei organisaties. Elke maand belichten we een van die clubs. Zoals dit keer: Stichting Lokaal. Margreet Keijzer ging langs bij Patricia Withagen van de stichting.

Geweldig MET‘Stichting Lokaal bouwt aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ontmoetingsplekken, waar buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden aan mee kunnen doen en van waarde kunnen zijn.’ Dit lees ik op de website van Stichting Lokaal en hoor ik later ook terug van mijn gesprekspartner Patricia Withagen. We zitten in Geweldig!, een wijkrestaurant en ontmoetingsplek in Sint Elisabeth in Zutphen. Een plek die Withagen en Dorine Ruter vlak voor de uitbraak van corona openden als ‘buurthuiskamer’ in de historische binnenstad. Een laagdrempelige locatie die je misschien even moet zoeken. Waar de koffie heerlijk is en je bij goed weer ook kunt genieten op het prachtige terras.

Withagen en Ruter proberen door allerlei activiteiten te organiseren of te omarmen, een breed publiek aan te spreken en te mogen ontvangen. Dat doen ze niet alleen voor de locatie Geweldig! aan de Geweldigershoek 39, maar ook voor wijkcentrum Waterkracht aan de Ruys de Beerenbrouckstraat 106. Ook daar is van alles te doen voor de wijkbewoners.

Doen

“Wij geloven in bovenstaand motto, we zijn van het doen. We proberen uit wat wel en wat niet werkt. In gedachten maken we dit in kleine dingen al waar. De gastvrijheid staat op nummer één. We treden iedereen tegemoet met een vriendelijk woord”, vertelt Withagen. “We werken hier met een team vrijwilligers, stagiairs, functioneren als dagbestedingslocatie en zo voegt iedereen iets toe en leren we van elkaar. Elke woensdag is het bijvoorbeeld pannenkoekendag, er zijn knutselmiddagen, er zijn ruimtes te huur en er staat altijd koffie klaar met huisgemaakt gebak. Momenteel verzorgen we elke dinsdag, in samenwerking met de gemeente, een wekelijkse maaltijd tegen een heel lage prijs”, somt Withagen enkele activiteiten in Geweldig! op.

Samenwerking

“We hebben hier een mooie kapel en we vroegen ons af of we daar iets meer mee konden doen? We zijn toen in gesprek geraakt met Hendrik Haafkens van het Erfgoedcentrum. We bespraken de historie van de kapel en het monumentenperspectief, hoe kunnen we de kapel vaker openstellen en gebruiken? Haafkens zag zeker kansen in samenwerking, en via hem hebben de monumentengidsen ons intussen al gevonden als plek voor hun overleggen.”

MET

De Mobiele Erfgoed Tentoonstelling (MET) hebben ze nu al twee keer in huis gehad op beide locaties. Withagen: “We zijn momenteel in gesprek over een tentoonstelling die betrekking heeft op het Hanzejaar 2023. Hoe deze er uit komt te zien en wat het Erfgoedcentrum in deze MET wil showen, dat weten we nog niet precies. Zo snel als dat duidelijk is, dan kunnen we samen met hen daaromheen activiteiten bedenken waardoor de expositie nog meer aantrekkingskracht krijgt. De promotie verzorgen voor de MET doen we ook samen. We gaan in overleg met eigenaar Ons Huis of de expositiedelen dit jaar in de centrale hal mogen staan. Dan zijn ze beter zichtbaar en ook op dagen en uren waarop de buurthuiskamer dicht is, te bezoeken.”

Alhoewel de MET een bouwpakket is die eenvoudig opgezet kan worden, kijken Withagen en Ruter uit naar de vrijwilligers die momenteel door het Erfgoedcentrum worden geworven om ze te plaatsen en in te richten. Ze hebben zelf de tijd niet om dit te doen en missen de handigheid van het vaker doen. De samenwerking tussen stichting Lokaal en het Erfgoedcentrum biedt de bezoekers aan het wijkcentrum Waterkracht en Geweldig! zo een mooie en laagdrempelige kennismaking met de historie van Zutphen op.