Erfgoedvrijwilliger Henk Sieben: “Ik vind het veel te leuk”

Henk SiebenIn de serie Erfgoedvrijwilliger maken we kennis met al die erfgoedvrijwilligers die zich in zetten voor (de erfgoedpartners van) het Erfgoedcentrum Zutphen én zien we wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Deze maand vertelt Henk Sieben over zijn vrijwilligerswerk: “Het idee is dat ik de programmamanager erfgoed assisteer.”

Henk Sieben werkte decennialang bij de gemeente Zutphen. Toen de datum waarop hij met pensioen zou gaan dichterbij kwam, liet hij al doorschemeren bij het Erfgoedcentrum Zutphen dat hij het wel zag zitten om zich daar als vrijwilliger aan te verbinden. “Erfgoed vind ik een leuk thema”, vat hij zijn motivatie bondig samen. Hij werd met open armen ontvangen.

Voor het Erfgoedcentrum Zutphen, dat in 2017 van start ging als platform voor vier erfgoedpartners (de gemeentelijke afdelingen archeologie, archief en monumentenzorg en het Stedelijk Museum Zutphen), was het nieuw om een vrijwilliger aan zich te binden. Tot nu toe kwam je dan ook in deze rubriek ‘Erfgoedvrijwilliger’ vrijwilligers tegen van een van deze partners, maar inmiddels heeft het centrum zelf ook een leuke club betrokken erfgoedvrijwilligers. Zij zetten zich in voor ondersteuning van het team, helpen met erfgoed toegankelijk te maken, schrijven voor onze nieuwsbrief of maken video’s.

Henk zet zijn kennis en ervaring in voor onder meer beleidswerk, zoals college- en raadsvoorstellen en subsidieaanvragen rondom de themajaren en erfgoeddeals. Dit jaar – het Hanzejaar 2023 - ligt het zwaartepunt voor hem op de ontwikkeling van de Bourgonjetoren tot bezoekerscentrum De Hanzeaat. Tot zijn – en onze – grote vreugde stemde de gemeenteraad vorige maand enthousiast in met de plannen daarvoor.

‘Licht intellectuele uitdaging’

Ondertussen schrijft hij ook zo nu en dan mee aan de rubriek Erfgoed van de week en zorgt hij bijvoorbeeld dat de publicaties van het Erfgoedcentrum Zutphen in boekwinkels te koop zijn – er is altijd genoeg te doen. “Voor wát ik hier wilde gaan doen had ik geen vastomlijnd plan. Mijn werkzaamheden vloeien voort uit dat waar ik ervaring mee heb. Toen ik nog bij de gemeente werkte, ondersteunde ik ook de collegeleden die erfgoed in hun portefeuille hadden. Na mijn pensioen wilde ik toch nog wel een licht intellectuele uitdaging houden; ik moet wel wat denkwerk te doen hebben voordat ik ga ‘seniliseren’. Het idee is dat ik de erfgoedmanager assisteer.” Daarbij stelt hij zich constructief doch bescheiden op: “Je kunt je kennis en ervaring inbrengen, dat is één ding. Maar als vrijwilliger moet je niet willen overvleugelen, niet pregnant aanwezig zijn. Ik ben ondersteunend dienend; de programmamanager is in de lead.”

Balans

Dat is niet de enige balans die hij zo goed mogelijk probeert te bewaken. Het thuisfront moest er toch ook even aan wennen dat hij na zijn pensioen nog steeds naar ‘zijn werk’ fietst. “Ik moet me er niet teveel in verliezen”, lacht Henk. “Het is natuurlijk wel bij de gemeente waar ik jarenlang werkte, maar het Erfgoedcentrum Zutphen zit aan de Spiegelstraat toch ook wel weer op een gepaste afstand. We hebben daar een mooie werkplek.” Hij is één vaste dag in de week aanwezig bij het Erfgoedcentrum Zutphen en werkt nog wat extra uren op een andere dag. “Ik heb dat niet begrensd, ik wil ook ’s avonds nog wel een stukkie maken.” Naast dit werk moet er natuurlijk tijd zijn voor zijn andere hobby’s: bestuurswerk voor de Historische Vereniging Zutphen, Open Monumentendag en tot voor kort de wielersportvereniging ETP, fietsen, kamperen en met de camper op pad. “Wat dat betreft heeft vrijwilligerswerk gelukkig ook wel iets vrijblijvends: je kunt weg.” Maar zelfs toen hij vorige maand rondfietste in Thailand stuurde hij nog een appje om op de hoogte te blijven…