Fysiek bezoek over digitalisering

20230411 153739 Collegebezoek RAZ foto Ron ElsingaBij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) bewaren we meer dan vier kilometer papieren archief. Tot voor kort ontvingen we dagelijks vele onderzoekers, vrijwilligers en studenten in de studiezaal. Daar konden zij onderzoek doen in al die bronnen – voor stamboomonderzoek, bouwvergunningen, foto’s en kaarten, de bibliotheek en historisch onderzoek. Maar tegenwoordig ontvangen we veel minder bezoekers. Immers, steeds meer van onze bronnen zijn digitaal toegankelijk. Om een paar voorbeelden te noemen: op onze erfgoedportal vind je al meer dan een miljoen naamsvermeldingen, de bouwvergunningen van Brummen, Lochem en Zutphen hebben we allemaal gedigitaliseerd, onze online beeldbank bevat meer dan 75.000 foto’s en ook de Zutphensche Courant en het Zutphens Dagblad van 1864 tot 1960 zijn compleet doorzoekbaar. De wethouders van de gemeente Zutphen wilden graag meer weten over deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor onze dienstverlening. Ze bezochten daarom afgelopen week het archief. Wethouder Sjoerd Wannet leidde het werkbezoek enthousiast in, waarna archivaris Etienne van den Hombergh in een vlotte presentatie de ontwikkelingen schetste.
Vervolgens gaf hij het gezelschap een rondleiding door het gebouw en het depot – want hoe modern we ook zijn; die kilometers archief spreken toch veel meer tot de verbeelding dan een computer.

Op de foto (van links naar rechts): wethouder Jasper Bloem, erfgoedmanager (ad interim) Geke Hop, archivaris Etienne van den Hombergh, wethouder Rick Verschure, wethouder Eva Boswinkel, wethouder Sjoerd Wannet, teamleider en archeoloog Michel Groothedde. (foto Ron Elsinga)