Nu te koop: nieuwe Zutphense Archeologische Publicatie 155 De nieuwe Deventerweg

VDe nieuwe Deventerweg archeoloog aan het werk ZAP 155oordat de Deventerweg in Zutphen werd heringericht, konden archeologen hier onderzoek doen. Dat gaf een bijzondere kijk in de geschiedenis van deze weg. Van prehistorisch akkercomplex tot de huidige dag. Van grindpad tot paardentram. De resultaten zijn te lezen in de Zutphense Archeologische Publicatie 155 De nieuwe Deventerweg. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen.

De Deventerweg vormt al sinds mensenheugenis de verbindingsweg van Zutphen met het noorden. Tijdens het onderzoek zijn vondsten gedaan uit de tijd dat het gebied nog een akkercomplex was: de Zutphense Enk. Rond 1700 is de huidige Deventerweg aangelegd als een strakke allee met bomen. Resten van de oude plantgaten, bermsloten en bestratingen werden teruggevonden. Zelfs de sporen van de tramrails van de Gorsselse Tramwegmaatschappij kwamen aan het licht.

Tweede Wereldoorlog

Wat echter vooral tot de verbeelding spreekt zijn de vondsten uit de Tweede Wereldoorlog: kogels, mortieren, helmen, zelfs een veldfles met kogelgat. Ook vonden de archeologen twee rijen met Duitse schuttersputten, één achter elke boom. Na de bevrijding werden ze vol gegooid met gesneuveld huisraad en bouwpuin. Daartussen zitten opvallend veel mooie objecten, zoals vazen, kristallen bokalen en zelfs een vergulde klok. De vondsten vertellen het verhaal van een chique straat met fraaie Jugendstil-panden, maar ook van een donkere tijd waarin niet elke bewoner de bevrijding mocht meemaken.

Zutphense Archeologische Publicaties 155 De nieuwe Deventerweg, Opgraving en archeologische begeleiding van de herinrichting van de Deventerweg in Zutphen is samengesteld door archeologen Bert Fermin, Jos van Dalfsen, Diederik Rijs en Arjan den Braven. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 11,95 euro.

Ook net nieuw verschenen

  • Zutphense Archeologische Publicaties 156, 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Archeologisch onderzoek op het voormalige Jeugdgevangenisterrein in Zutphen, Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas.
  • Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder. De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen, Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs.

Overhandiging ZAP 155 De Nieuwe Deventerweg Michel Groothedde Sjoerd Wannet

Fotobijschriften
Rechts: Een van de archeologen meet met een GPS langs de Deventerweg.
Onder: Archeoloog Michel Groothedde overhandigt wethouder Sjoerd Wannet het eerste exemplaar van Zutphense Archeologische Publicaties 155, De nieuwe Deventerweg. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)