Wij werken samen met het Middeleeuwen Symposium

Middeleeuwen Symposium foto Hans BusioHet Middeleeuwen Symposium, dat zo’n acht jaar geleden door Zutphenaar Hans Busio is geïntroduceerd, staat dit jaar in het teken van de Hanze. Aanleiding is het Hanzejaar dat door Zutphen en acht andere Hanzesteden is uitgeroepen. Onder de titel: De Hanze: handel, communicatie en conflict vindt het symposium plaats op vrijdag 30 juni 2023 in de Walburgiskerk. Voorafgaande is er voor de liefhebbers op 29 juni een collegetour die voor nog meer historische inspiratie garant staat.

De ondertitel voor dit symposium is: Koersen op rijkdom, laveren langs risico. Want het leven van de koopman in die dagen ging niet altijd voor de wind en steden raakten regelmatig betrokken bij conflicten. Hoe dit allemaal werkte wordt tijdens dit symposium, onder voorzitterschap van dr. Hanno Brand van Fryske Akademy/Rijksuniversiteit Groningen, duidelijker.

Samenwerkingen

Busio, bedrijfseconoom en opleidingsmanager, heeft een grote interesse in de middeleeuwse kunst en geschiedenis. De eerste editie van het symposium vond plaats in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Hun jaarlijkse programma wilden ze graag een keer op een historische locatie uitvoeren. Dat werd de Credokapel van de Walburgiskerk. Het werd een succes en dat smaakte naar meer. Meerdere partijen sloten zich aan bij het initiatief, met Erfgoedcentrum Zutphen als vaste partner. Daarnaast wordt elk jaar samenwerking gezocht met een universiteit. Busio: “Dit Hanze-symposium is weer een echte Zutphense coproductie geworden. De Historische Vereniging Zutphen helpt met de praktische organisatie en de kaartverkoop. Musea Zutphen en Dat Bolwerck zijn gastheer van de collegetour en de archeologen en specialisten van de stad zorgen voor de excursies.”

Buitenlandse sprekers

Busio weet sinds 2019 ook buitenlandse sprekers te strikken voor een gastoptreden. “De bereidheid van sprekers is groot en vanzelfsprekend beschikken dr. Michel Groothedde en dr. Hanno Brand over een groot netwerk. Zelf vind ik het ook leuk om op internet te speuren naar interessante verhalen en sprekers. Zo componeerden we samen het programma.”
De organisatie van het symposium is een serieus hobbyproject geworden. “Ik lees graag en bezoek graag musea, maar op deze dag kan ik mijn passie voor geschiedenis delen met andere mensen. Het is ook een variant van vrijwilligerswerk die goed is te combineren met de drukte in werk en privé.”

Naast de gevarieerde inhoud bieden symposium en collegetour ook voldoende tijd voor ontmoeting en gezelligheid. Busio: “We gebruiken de stad Zutphen als podium voor het grotere verhaal, zonder chauvinistische toestanden. Bezoekers uit het hele land waarderen dat en komen soms al voor de zesde keer langs.” De lijst met namen van de sprekers is lang en zij komen, naast de sprekers uit Zutphen, uit Amsterdam, Antwerpen, Bremerhaven, Groningen, Hamburg, Kopenhagen en Stockholm. Kaartverkoop gaat via de website Middeleeuwen-symposium.nl.