Stageverslag: Een zonnerad als zegel

In de week van Hemelvaartsdag liep Gijs Smit drie dagen loopbaanstage bij het Erfgoedcentrum Zutphen. Gijs is leerling op het Stedelijk Lyceum Zutphen en zit in 5 VWO. Twee dagen lang mocht hij kennismaken met de bijzondere collectie charters (oorkonden) van het Regionaal Archief en één dag liep hij mee met de collega’s van team Archeologie. Over zijn activiteiten bij het archief schreef hij onderstaand verslag.

Gijs Smit zegel“Ik ben bezig geweest met het reinigen van zegels die aan charters hangen. Daarna mocht ik voor één charter een onderzoekje doen. De charter waarbij ik een klein onderzoekje heb verricht is een charter uit 1559. Dat heb ik gedaan omdat een van deze zegels mij erg fascineerde omdat er een hakenkruis op afgebeeld staat. Dit heeft nu een negatieve lading in verband met de Tweede Wereldoorlog, maar daarvóór stond het juist bekend als een zonnerad. Dit is een religieus teken dat veel terug te vinden is in het hindoeïsme en boeddhisme. De reden dat Nazi-Duitsland een hakenkruis gebruikte heeft te maken met de ontdekking van Heinrich Schliemann. Hij trof het teken aan bij de vindplaats van Troje. Het teken associeerde hij met migratie van de Indo-Europese (Arische) volkeren. Nazi-Duitsland gebruikt het als een teken van hun arische identiteit.

De charter dateert van 22 december 1559. In 1559 werd de datum geschreven als: Gegeven int jaer ons heren dhusent viffhondert negen ind vifftich opten Fridach nae Thome apostoli. De datum is dus de dichtstbijzijnde heiligedag (Sint Thomas) en de dag(en) dat je er vanaf zit.

Onder de charter hangen twee zegels: een van Derick ten Walle en een van Herman Bushoff. Zij waren schepenen van Zutphen. In dit onderzoek wilde ik het zegel van Derick ten Walle bestuderen, want op het zegel van Derick ten Walle wordt het hakenkruis afgebeeld. Helaas kon ik door een gebrek aan tijd niet meer onderzoeken waarom Ten Walle dit teken gebruikte.”

Ook zin in een schoolstage bij het Erfgoedcentrum Zutphen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Zegel van Derck ten Walle aan charternummer 5463.