Tabakspijpen op de Nationale Archeologiedag

Kleipijpen HalvemaanstraatIn het Stedelijk Museum Zutphen en op de afdeling archeologie van de gemeente Zutphen is van alles te doen tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 17 juni. En zoals elk jaar is er weer gezocht naar een speciaal onderdeel om de bezoekers mee te verrassen. Dit jaar is het gelukt om de PKN - Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen (voorheen Pijpelogische Kring Nederland) te boeken. Deze vereniging bestaat alweer 45 jaar en heeft tot doel de kennis over de geschiedenis van de tabakspijp te bevorderen. De stichting organiseert minimaal één keer per jaar een ruil- en determinatiedag, waarop geïnteresseerden geheel vrijblijvend hun vondsten kunnen laten determineren, en waar geruild kan worden door verzamelaars. Deze dag wordt ieder jaar op een andere plek georganiseerd waar vaak verrassende, lokale vondsten meegebracht worden die zij vervolgens determineren. Dit jaar is dat dus in Zutphen tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Kom ook naar het auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen en kom van alles te weten over deze historische tabakspijpen, ook wel bekend als kleipijpen. Van 11 tot 16 uur zijn hier de leden van deze stichting aanwezig om alle meegebrachte pijpen te bekijken en daarover uitleg te geven. Ook wordt door hen zo mogelijk de vindplaats genoteerd zodat de stichting een goed beeld krijgt waar zoal in Nederland deze pijpen worden gevonden. Dus heb je ooit (een stukje van) een kleipijp gevonden, zoek deze dan op, of vraag aan (groot)ouders of een van hen ooit zo’n kleipijp heeft gevonden, en waar dat was. De deskundigen hopen op heel veel historische tabakspijpen uit Zutphen. Je mag ze natuurlijk weer mee naar huis nemen.

Zutphense tabakspijpen even uit het depot

Wil je meer weten over Zutphense tabakspijpen? Onze archeologen Michel Groothedde en Arjan den Braven verzorgen op 17 juni om 12.00 en om 15.00 uur korte lezingen over de Zutphense pijpenmakers en hun producten. Hierbij wordt vooral aandacht geschonken aan de bijzondere vondst in de Halvemaanstraat van een kuil met 62 complete pijpen van rond 1690, met name lokale producten van de Zutphense pijpenmaker Berend Harscamp. Speciaal voor de Nationale Archeologiedag zijn deze pijpjes bij hoge uitzondering uit het archeologisch depot gehaald en voor bezoekers van de Nationale Archeologiedag te zien. Wil je alvast iets meer weten over deze vondst, klik dan hier.

Omvangrijk onderzoeksverslag

Bij de Halvemaanstraat gevonden pijpen zijn bestudeerd door Jan van Oostveen, een externe specialist. Zijn beschrijvingen, analyse en rapport over deze unieke ontdekking zijn opgenomen in het onlangs verschenen vuistdikke onderzoeksverslag: De Halvemaanstraat, Zutphense Archeologische Publicaties 150.

Wat is er nog meer te zien en doen?

Naast het determineren van pijpenkoppen en de lezingen is er nog veel meer te zien en doen. De ArcheoHotspot staat klaar, je mag een kijkje achter de schermen nemen bij archeologie, meedoen aan een rondleiding of een speurtocht en je eigen bodemschat laten zien aan een archeoloog die je kan vertellen of het een echte bodemschat is of schroot.

De archeologen en de deskundigen van ‘Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen’ kijken uit naar je komst op 17 juni in het Stedelijk Museum Zutphen. Geopend tussen 11 en 16 uur. De toegang is gratis. Klik hier voor het programma van de Nationale Archeologiedag in Zutphen.