Wij werken samen met… Polbeek

Irma Mulder PolbeekHet Erfgoedcentrum Zutphen streeft ernaar het Zutphense erfgoed onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Hiervoor werken we samen met veel organisaties. Zoals Woonzorgcentrum Polbeek, onderdeel van Stichting Zorggroep Sint Maarten. Vanaf 4 juli 2023 biedt Polbeek ruimte aan de Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET). 

De Mobiele ErfgoedTentoonstelling is ontwikkeld door de gemeenten Lochem en Zutphen om erfgoed naar mensen toe te brengen die zelf niet (meer) in de gelegenheid zijn om naar de vaste tentoonstellingslocaties toe te gaan. De allereerste opstelling stond een paar jaar geleden in Polbeek en deze zomer doet de MET het woonzorgcentrum opnieuw aan. Irma Mulder, vrijwilligerscoördinator in Polbeek: “We zijn benaderd door de Muzehof (die de uitvoering in die eerste fase verzorgde) of wij interesse hadden om iets nieuws uit te proberen. Ze waren bezig met een erfgoedproject en vroegen of wij wilden meedenken. Dan ga je met een kop koffie om tafel en in een brainstormsessie komen de ideeën wel omhoog. Er moest bijvoorbeeld wel een rolstoel bij- en omheen kunnen, het zou mooi zijn als bezoekers via een telefoonhoorn naar audio konden luisteren, et cetera. Het onderwerp dat klaar stond was ‘De Hond’, ontwikkeld door museum STAAL in Almen. We hebben de MET hier in de hal geplaatst en allerlei activiteiten daaromheen bedacht, zoals het bezoek van een dierenarts waar men ook allerlei vragen aan kon stellen. Maar helaas viel de opening grotendeels in de coronatijd en waren we gesloten voor bezoekers.”

'Wij zijn een deel van de wijk'

Corona ligt gelukkig zo goed als achter ons en niets staat een hernieuwde kennismaking met de MET in de weg. Eén waarbij de nevenactiviteiten kunnen doorgaan en waarbij het gebouw ook voor de buurt en bezoekers toegankelijk is. Want Polbeek is een deel van de wijk en opent juist graag de deuren voor de buurtbewoners. Toen Fiona de Heus van het Erfgoedcentrum onlangs belde om te vragen of De Polbeek ook wilde deelnemen aan de reizende expositie ‘Albert op de Korenmarkt’ was Irma dan ook meteen enthousiast. “Het contact met Fiona en dus het Erfgoedcentrum, voelt heel gelijkwaardig. Er wordt meegedacht en er is ondersteuning. Zowel met het meedenken over, als wel het aanleveren van materiaal voor de activiteiten die we naast de expositie willen opzetten, maar ook zorgen ze voor de PR en posters. Het is zo fijn dat je ondersteund wordt, we helpen elkaar.”

Irma wijst in de centrale hal aan waar ze de delen van de MET wil plaatsen. “Er komt sowieso een tafel met stoelen tussen te staan, zodat de mensen daar even kunnen zitten en het met elkaar over de expositie kunnen hebben. De centrale hal is open voor de expositie van 9 tot 17 uur, tijdstippen waarop men ook met vragen bij de balie terecht kan. De ligging van de ruimte is ideaal, want hier is de toegang naar de huisarts, de fysiotherapeut, kapper en de apotheek, genoeg mensen die daarna dus een kijkje kunnen nemen. Er is ook een kinderopvang, hoe leuk zou het zijn als die kinderen ook eens komen kijken naar de expositie.”

Enthousiast

Irma ziet veel mogelijkheden rondom 'Albert op de Korenmarkt’ en is zeer enthousiast. Ze denkt al na over het vertonen van de documentaire van John Post, ‘De Maquettebouwer’, die het proces van het maken van de maquette Zutphen in 1485 in beeld brengt. “Ook zijn we bezig om tekeningen van Zutphen uit die tijd en foto’s van nu te verzamelen zodat we daar een geheugenspel van kunnen maken voor onze wekelijkse geheugentrainingsactiviteit. De expositie wordt op 4 juli voor de bewoners met een activiteit geopend. Daarna is iedereen welkom. De expositie staat vier weken in Polbeek.” Voor vragen over de expositie mag u contact opnemen met Irma Mulder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..