Oer #48 is uit

Oer 48Nummer 48 van Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, is verschenen. Leendert van Prooije schreef een tweede verhaal over de houtvlotterij in Oost-Gelderland, ditmaal specifiek over de rivieren de Berkel en Oude IJssel. In dit eerste deel komt het vervoer van houtstammen over de Rijn, IJssel en Schipbeek aan bod. Boudewijn Bleekman schreef een prachtig verhaal over koperfabrikant Ton Ketting die uit liefde voor de wielersport een succesvolle ploeg weet neer te zetten. Met als ultieme geluksmoment het goud van ‘zijn’ renner Hennie Kuipers tijdens de Olympische Spelen in München (1972). Willem Ouweneel schetst een beeld van de heksenvervolging in de Achterhoek en Liemers. Carol Jan Klok maakte een portret over Baron van Heeckeren die zich als een van de eerste in deze regio waagde aan de nieuwe techniek van fotografie. August den Boef heeft zich verdiept in de combinatie Jan Ligthart en de Achterhoek, Nico Stronks en Gosse Koolstra schreven een mooi en persoonlijk artikel over kaartenverzamelaar Arie de Zeeuw en Davy Kastelein verhaalt over de Spitholterbrug nabij Almen.
Tot slot interviewde Sander Grootendorst Daphne Maas en Godfried Nijs over het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in hartje Groenlo. Het verhaal van de strijd tijdens deze vrijheidsoorlog in Oost-Nederland staat centraal.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Uitgevers. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn onder meer in onze studiezaal aan de Spiegelstraat en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Kijk voor meer informatie op www.achterhoekuitgevers.nl.