Podcast: Een vroegmiddeleeuwse Viking crime scene

Opgraving bij het Zutphense stadhuis Gemeente Zutphen Team Archeologie Michel GrootheddeVeel mensen hebben een beeld van de Vikingen die al plunderend door Noordwest-Europa trokken. Ook Gelderland ontkwam er niet aan. Maar wat klopt er allemaal van dit beeld? In een aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast gaat René Arendsen op bezoek bij het Stedelijk Museum Zutphen. Hier vertellen conservator Christiaan te Strake en stadsarcheoloog Michel Groothedde over de Vikingen in Zutphen. De podcastaflevering is nu te beluisteren via Spotify of op verhaalvangelderland.nl/podcast.

In 882 plunderden de Vikingen een nederzetting op de plek die we nu kennen als het ’s Gravenhof. Aan dit plein vinden we nu het Stedelijk Museum van Zutphen, als onderdeel van de Musea Zutphen. In de nieuwe podcastaflevering worden we in dit museum ontvangen door conservator Christiaan te Strake. Hij vertelt over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en de collectie die het museum tentoonstelt.

Moordonderzoek

Voor een lange tijd was er nog veel onzeker over de plundertochten van de Vikingen. Een belangrijke opgraving aan het ’s Gravenhof in Zutphen wierp licht op de zaak. Archeoloog en schrijver van het Verhaal van Gelderland Michel Groothedde vertelt in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen over een bijzondere archeologische vondst: het skelet van een vrouw. Zij was een van de slachtoffers van de Vikingaanval in Zutphen. Michel Groothedde vond haar stoffelijk overschot en schreef daarmee wereldgeschiedenis.

Hink-stap-sprong door de Gelderse geschiedenis

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland, van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak. Met verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen duiken we in de geschiedenis van Gelderland. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen.

Op de foto: De opgraving bij het Zutphense stadhuis in 1997. Dit skelet van een vrouw is gevonden in een van de ingegraven hutten. Ze heeft een zwaardsnede in haar knie, opgelopen toen ze zich met opgetrokken benen verweerde tegen haar belager. Bron: Gemeente Zutphen, Team Archeologie, Michel Groothedde.