Wij werken samen met… De bibliotheek

Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt veel samen met allerlei (erfgoed)organisaties om onze erfgoedschatten zo goed mogeljik toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. In de maandelijkse erfgoednieuws stellen we steeds een van die samenwerkingspartners voor. Dit keer (augustus 2023) is dat BIJ de Bieb.

Barbara Deuss Bij de BiebToen in 2016 de Broederenkerk, waar de Zutphense bibliotheek in huist, gerenoveerd werd, wilde men oude elementen weer terug brengen. Barbara Deuss, manager persoonlijke ontwikkeling, vertelt over die periode: “Vanaf dat moment zijn we met Hendrik Haafkens, voormalig programmamanager, van het Erfgoedcentrum in gesprek gekomen. De hele herinrichting van de bibliotheek en de kerk is een samenwerking geweest tussen onder andere een binnenhuisarchitect, gemeente en het Erfgoedcentrum. Er zijn een aantal restaurateurs aan het werk geweest om in ieder geval het voorste deel van het pand te herstellen. Het Erfgoedcentrum heeft daarbij een oogje in het zeil gehouden.”

Het oude archief

Toen de restauratie bezig was, kwam Barbara het oude archief van de bibliotheek tegen. “Het waren nog stukken van de periode dat de bibliotheek nog op de markt gevestigd was in ‘Dat Bolwerck’. Dat archief stond hier boven opgeslagen, maar wij deden er helemaal niets mee. Etienne van den Hombergh, archivaris bij het Erfgoedcentrum, vond dit archief interessant”, vertelt Barbara. “Toen wij vorig jaar het Literair festival voor havo 4 en vwo 5 leerlingen organiseerden, hadden we vijftien locaties nodig voor vijftien auteurs. Toen hebben we daadwerkelijk gebruik gemaakt van de ruimte ín het Erfgoedcentrum. Dat kon ik makkelijk met hen regelen. We kijken steeds waar wat het best tot zijn recht komt.”

Hertog en de Hanze

“Wij zijn ook onderdeel van de Erfgoedroute, staan ook in het boekje en online. Dit is een route die hoort bij de tentoonstelling ‘de Hertog en de Hanze’. Wij hebben hier één van de vijf satelliet-presentaties staan. We zijn blij verrast met wat er hier in de vitrine ligt met dank aan Michel Groothedde, de stadsarcheoloog. En we moeten ook de vrijwilligers die deze panelen hier hebben geplaatst en de vitrines hebben ingericht niet vergeten. De objecten hebben allemaal iets met water te maken. Wij zitten vlak bij de Berkel en de IJssel en dat past dus goed bij ons. Het thema water inspireerde ons daarna bij het ontwikkelen van activiteiten die wij als bieb kunnen neerzetten over de Hanze.”

Compact centrum

“Zutphen heeft een compact centrum”, gaat Barbara verder. “De loopafstanden tussen de diverse satellietlocaties is daarom goed en daardoor komt het onderwerp wel tot leven. We zien dat heel veel mensen de route lopen en krijgen veel toeristen binnen. Zij zijn, als ze even verder de kerk in lopen, ook heel erg verrast met de aanvullingen die de bibliotheek heeft neergezet.” Zelfs de kogge (boot) die speciaal voor het openluchttheaterstuk ‘De Hanze Herleeft’ van Gild&Co was gemaakt, was tijdelijk te bewonderen in de kerk. Misschien dat die binnenkort nog terugkomt. Er is een waterexperience en er liggen boeken en naslagwerken over Zutphen en de Hanze. Het thema reizen over water in het verleden, heden en de toekomst wordt ook gebruikt voor een te ontwikkelen game met VR-brillen. Dit is een samenwerking tussen het eigen digitale team en studenten van de HAN.

Persoonlijke ontwikkeling

“Wij hebben als bibliotheek regelmatig overleg met de culturele partners, waaronder de Musea Zutphen (ook een van de erfgoedpartners van Erfgoedcentrum Zutphen, red.). De lijntjes zijn kort en als wij iets kunnen bijdragen dan doen we dat. Wij bevorderen de persoonlijke ontwikkeling van iedereen die daar iets aan wil doen, in de meest brede zin van het woord. En dat betekent bijvoorbeeld ook het thema waar we nu met het erfgoed mee bezig zijn.”

Binnenlopen bij de bibliotheek in de prachtige Broederenkerk kan je steeds weer inspireren en verrassen.