Hoe Hanze is Zutphen?

ZUTPHEN 2023 3Dit jaar is het Hanzejaar, en dat zullen we weten. Zie bijvoorbeeld de omslag van het nieuwe nummer van ZUTPHEN, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen.

Het eerste artikel is een onderzoekje naar het Hanzegehalte van Zutphen. Maar er is meer dan Hanze, en dat is uiteraard ook terug te zien in dit tijdschrift. Ooit was er een naai- en breischool, maar wel voor behoeftige kinderen en onder leiding van welgestelde dames. Werelden die elkaar ontmoetten. Weer heel wat anders is het probleem van een verdwenen gedenksteen op de IJsselbrug. En wie, van de oude garde, kende Bakker Boers niet? Voor hem is een wie-was-toch monumentje opgericht, naast Brugman. Juist ja, die van praten als, want ook die had wat met Zutphen. Alsof dit al niet genoeg redenen zijn om rap deze uitgave te gaan lezen, zijn er ook nog de Signaleringen en de komst van de plastic afvalzak (en meer) in Zutphen vijftig jaar geleden.
Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging Zutphen voor 6,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13.