Muurpoëzie: puntjes op i

Een taalminnende passant wees ons op een interpunctiefoutje in het muurgedicht van J.C. Bloem (1887-1966) aan de Bakkerstraat. In plaats van een apostrof stond er een openend aanhalingsteken. Gelukkig konden we dat herstellen. De muurpoëzie is meteen uitgebreid met gedichten op verenigingsgebouw Het Nut aan de Breegraven in Warnsveld en het pand Weg naar Voorst 3.

 

Muurbloem

J.C. Bloem woonde tijdens de oorlogsjaren in Warnsveld. Hij verbleef in pension Derkshof aan de Rijksstraatweg 130. In 1944 verhuisde hij naar het pension van de familie König aan de Bonendaal 29. Aan het eind van dat jaar verhuisde verhuisde hij naar de Deventerweg 143, maar na de bevrijding ging hij terug naar Warnsveld. Daar trok hij weer in het pension van de familie Derkshof. Na de oorlog, in 1947, verscheen een dichtbundel van zijn hand: Quiet Though Sad. Het zou maar zo kunnen dat Bloem gedichten in deze bundel schreef toen hij in Warnsveld en Zutphen woonde. Op de gevel prijkt nu een deel van zijn gedicht Geluk.

 

De Hoven

Op het pand Weg naar Voorst 3 is nu een gedicht van de Zutphense dichter Sabine Kars te lezen. Het is een van de oudste panden van De Hoven aan de doorgaande weg. Niet te missen dus.

 

Meer poëzie

De muurgedichten zijn een initiatief van de Zutphense kunstenaar en dichter Henk Gombert. Op negen gevels en bij Noorderhaven is poëzie aangebracht. De muurgedichten zijn een initiatief van de Zutphense kunstenaar en dichter Henk Gombert. Op negen gevels en bij Noorderhaven is poëzie aangebracht. Het project is nog niet klaar; de komende maanden worden nog enkele gevels voorzien van dichterlijke regels. De gemeente participeert en faciliteert de werkgroep “muurPoëzie Zutphen en Warnsveld” . Die bestaat naast Henk Gomert uit Eke Mannink en George Diepenmaat. Een Comité van Aanbeveling adviseert over de keuze van de gedichten.

(foto Maarten de Graad)