Wij werken samen... met het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem

Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt veel samen met allerlei (erfgoed)organisaties om onze erfgoedschatten zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Elke maand stellen we steeds een van die samenwerkingspartners voor. Dit keer (september 2023) gaan we langs bij het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem.

Paul Roodbol HG LochemHet Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem heeft ongeveer 600 leden, waarvan er rond de 110 leden ook als vrijwilliger binnen het genootschap werkzaam zijn. Het is zo’n veertig jaar geleden opgericht, ten tijde van het 750-jarige bestaan van de stad Lochem. Voorzitter is Paul Roodbol.

Collectie van 17.000 foto’s

“Een paar jaar geleden hebben we een evaluatie gedaan en is een beleidsplan geschreven over waar we staan als vereniging. Ten eerste ons verenigingsgebouw: het staat niet in het centrum! Het Stadhuus werd de ideale plek voor bijeenkomsten en lezingen. In het verenigingsgebouw werken we. Ten tweede: we moeten meer naar buiten treden, zichtbaarder zijn. Ook kwamen we er achter dat het programma wat wij gebruikten voor onze gedigitaliseerde foto’s onbetrouwbaar werd. Toen corona ons dwong om thuis te werken bleek dat des te meer. Min of meer per toeval kwamen we in gesprek met het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) en toen kwam van het een het ander. We konden op de licentie van de gemeente Lochem meeliften en de beslissing werd genomen: onze collectie brengen we onder bij het RAZ. Ja, want die collectie van 17.000 foto’s is wel de grootste schat die we hebben. Uniek gewoon dat je zoveel foto’s hebt uit het verleden. En dat mag nooit verloren gaan. Vandaar dat we heel erg blij zijn met de samenwerking met het RAZ. Ook de oude films, die amateuristisch waren omgezet, zijn daar opnieuw onder handen genomen en op een moderne manier gedigitaliseerd. Foto’s en bewegende beelden is wat de mensen aanspreekt. Het is belangrijk dat het zichtbaar is. In het verleden moest je naar het verenigingsgebouw aan de Veldmaat en samen met een vrijwilliger op zoek. Nu kun je het zelf opzoeken. Dat is het mooie er van.”

Vrijwilligersvereniging

“Een ander argument waarom ik het belangrijk vond om samen te werken met het RAZ, is dat wij uiteindelijk maar een vereniging van vrijwilligers zijn, niet de makkelijkste wereld. Maar de dingen die bewaard worden, die schatten, die mogen niet verloren gaan. Dus die fotocollectie is in ieder geval geborgd nu. Het zal niet gebeuren, maar zou de vereniging ooit ophouden met bestaan dan zijn de foto’s in ieder geval niet verloren gegaan. Ik zeg altijd: wat wij doen is niet van ons, dat is van de gemeenschap, wij beheren het alleen maar. Samenwerken met het RAZ bevalt daarom op alle mogelijke manieren.”

Werkgroepen en samenwerking zoeken

“Het Historisch Genootschap Lochem heeft meer dan tien werkgroepen, waaronder de fotogroep, de foto-muteergroep, bibliotheek en archief, cartotheek, paleografie en de werkgroep die de oude begraafplaats onderhoudt. Maar we zoeken ook buiten de eigen vereniging naar samenwerking. Het is wel zaak om na te denken om samen naar een soort totaal portaal te komen. Want er zijn dus meer Lochemse verenigingen die iets met het verleden doen. Denk bijvoorbeeld aan de synagoge, de kerk, Stichting Stolpersteinen Lochem en het museum over de Tweede Wereldoorlog. Het is goed om gezamenlijk eens te kijken hoe we dat hele Lochemse verleden op de een of andere manier kunnen bundelen tot een makkelijk portaal zodat het nog beter te vinden is”, besluit Roodbol het gesprek.

Het Historisch Genootschap Lochem, Laren en Barchem organiseert zo’n vijf keer per jaar een geschiedeniscafé in het Stadhuus in Lochem. Ook worden er regelmatig lezingen verzorgd. Reden om eens te kijken op hun website.