Erfgoedvrijwilliger Meri-Helen Wullink-Pereira: "Al die mooie details, het archief, het depot…"

Bij Erfgoedcentrum Zutphen, inclusief de erfgoedpartners Regionaal Archief Zutphen, Team Archeologie, Afdeling Monumentenzorg en de Musea Zutphen, werken tientallen vrijwilligers. Elke maand stellen we een van hen voor. Dit keer is dat Meri-Helen Wullink Pereira, die wekelijks te vinden bij het Regionaal Archief Zutphen.

Meri Helen2021: En daar ben je dan, in het vreemde en kleine Nederland. Je hebt je familie in Brazilië tot ziens gezegd en bent met je geliefde meegegaan naar Warnsveld. Meri-Helen Wullink-Pereira vond hier, naast de liefde van haar echtgenoot, nog een nieuwe liefde: de historische stad Zutphen. Dit werd een cadeautje, een mooie stad bomvol met verhalen. “Elke keer als ik door het centrum loop word ik verrast door de schoonheid van de gebouwen en bij elke hoek die ik omsla is er altijd weer een nieuw detail om te observeren en te bewonderen. Dit doet ons afvragen hoe creatief mensen vroeger waren en hoe goed de bouwers waren”, aldus Meri-Helen.

Buddy to Buddy

Om onder de mensen te komen en daarmee ook het Nederlands onder de knie te krijgen kwam Meri-Helen terecht bij het Buddy to Buddy-project. Ze vertelt: “In gesprekken gaf ik aan dat ik geschiedenis leuk vind. Ik droomde van een opleiding of cursus om restaurateur te worden maar dat is moeilijk omdat het hier een specialisatie is. Er werd besproken of ik vrijwilligerswerk zag zitten en ze namen me mee naar de bibliotheek. Toen ik daar ook aangaf dat ik veel interesse heb voor geschiedenis, stelden zij voor om eens te kijken bij het Erfgoedcentrum Zutphen. En niet lang daarna zat ik daar om tafel met Ron Elsinga. Ron kon wel een extra paar handen gebruiken bij het inscannen en fotograferen van oude documenten. Ik vind het Erfgoedcentrum Zutphen superbelangrijk voor het behoud van herinneringen aan de stad. De mensen van het Erfgoedcentrum doen fantastisch werk.”

Frontloupe

Een eerste kennismaking met het vrijwilligerswerk, waarvoor Meri-Helen sinds een jaar elke dinsdagmiddag bij het Regionaal Archief Zutphen komt, was de illegale krant Frontloupe, die in de Tweede Wereldoorlog in Zutphen werd uitgebracht. “Ik probeerde het te lezen en te begrijpen. Het emotioneerde mij om over de oorlog te lezen. Het is ongelofelijk hoe oud het materiaal soms is. Ik heb een boek in handen gehad die iemand honderd jaar geleden ook in handen had. Het is belangrijk dat de historie, de geschiedenis, bewaard wordt. Ik voel me blij dat ik hier ben en dit werk mag doen. Te helpen de spullen te archiveren en te bewaren.”

Schrikken

De eerste keer dat Meri-Helen met de scancamera, waaraan een zoomlens en een loep zijn bevestigd, had gewerkt, staat nog duidelijk op haar netvlies. “Ik had aan de loep en de lens gedraaid en opeens had ik het gevoel dat ik het had kapotgemaakt. Ik had een onderdeel in mijn hand. Het bleek gelukkig niet zo te zijn, maar ik was wel geschrokken. Het is daarna gelukkig nooit meer gebeurd.”

Mooie details

Meri-Helen staat ten tijde van dit interview op het punt om met haar echtgenoot op reis te gaan naar Brazilië. De vele gesprekken, die ze in de aanloop van de reis, met haar familie in het Portugees heeft, hebben de knop van de Nederlandse taal even in de reservestand gezet. We hebben een prettig gesprek in verschillende talen waarbij we Nederlands de boventoon laten voeren. En in de twee jaar dat Meri-Helen hier is, is het haar gelukt om ook de liefde voor de Nederlandse taal te vinden. Meri-Helen besluit het gesprek met de volgende woorden: “Ik ben blij met mijn vrijwilligerswerk in dit prachtige middeleeuwse gebouw. Al die mooie details, het archief, het depot… Ik vind het heel belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij waarin ik nu leef.” En waar kan dat nou mooier dan op een plek waar haar interesse wordt gevoed.