Erfgoedvrijwilliger Margreet Keijzer: “Ik kom zelfs in kelders en op zolders van monumenten”

Bij het Erfgoedcentrum Zutphen en de partners van het Erfgoedcentrum Zutphen werken vele vrijwilligers. Elke maand zetten we een van hen in het zonnetje. Deze keer spraken we met Margreet Keijzer, zij is redacteur bij de digitale nieuwsbrief van het erfgoedcentrum.

Margreet Keijzer foto Lisette Eindhoven DSC05788Toen Margreet in januari 2021 met pensioen ging had ze genoeg hobby’s, ze knutselt diorama’s in elkaar en ze schrijft boeken. “Maar ik ontmoette geen mensen meer”, zegt ze. “En toen kwam op Instagram de vacature van redacteur bij de digitale nieuwsbrief van het Erfgoedcentrum langs. Ik heb direct gesolliciteerd en wist: dit moet ik gewoon doen.”

De stad leren kennen

“Ik maakte al enkele jaren bij 's Gravenstad muziektheater de wekelijkse nieuwsbrief met het programma ‘Laposta’ dat het Erfgoedcentrum ook gebruikt. Verder woon ik al 50 jaar in Zutphen en ken ik de meeste monumenten. Alles viel samen.” Door haar redactiewerk bij de nieuwsbrief leert Margreet de stad nog veel beter kennen. “Het leukste is dat ik nu op heel veel plekken kom waar ik nog niet geweest ben. Waarom zou je naar de Sint-Jan gaan als Zutphenaar? Dat doen alleen toeristen. Nu kom ik zelfs in kelders en op zolders.” Margreet is gewend veel werk te verzetten. “In mijn betaalde leven heb ik zo’n beetje 13 ambachten gehad. De wisselingen werden vaak door verkoop, financiële ruimte of faillissementen veroorzaakt,” lacht ze, “een rijk leven. “Nu bepaal ik zelf mijn agenda. En het mooiste is dat ik veel mensen leer kennen, die allemaal even enthousiast vertellen over ‘hun’ erfgoed.”

Redactiewerk

De eerste dinsdag van de maand overlegt Margreet met Fiona de Heus van de afdeling communicatie over de komende nieuwsbrief. “We bepalen waar de nieuwsbrief over gaat en wie wat gaan doen. Daarna ga ik mensen benaderen voor een interview en ik zoek of maak de foto’s erbij. Maar ik doe indien nodig ook verslag van lezingen, tentoonstellingen en openingen.” Op de laatste dinsdag van de maand komt de nieuwsbrief uit. “Dat is altijd een drukke dag waarop de laatste eindjes aan elkaar geknoopt worden. En dan doe ik een weekje niets,” zegt Margreet. Hoewel, dat is niet helemaal waar, ze blijft alert. “Als ik iets interessants zie op tv of in de krant dan noteer ik dat alvast in het template van de nieuwsbrief voor de volgende maand.”

Aandacht

Margreet besteedt gemiddeld 4 uur per week aan haar vrijwilligerswerk bij het erfgoedcentrum. “Dat kan betekenen dat ik de ene week 12 uur werk en de andere week 0 uur.” Zo houdt ze ook genoeg tijd over voor haar grootste hobby, het schrijven van fantasy voor ‘Young Adults’. Half oktober kwam haar achtste boek, Een macaber tijdspel, uit onder het pseudoniem M.K. Peta. “In oktober is het druk vanwege het Hanzejaar en de maand van de geschiedenis, maar er borrelen al wel weer ideeën op voor een nieuw boek,” zegt Margreet. “Het schrijven van de erfgoednieuwsbrief is heel iets anders. Dat gaat over echte, concrete zaken en de betrokkenen laten merken dat ze blij zijn met de aandacht. Het is mooi om aan zo’n goed gelezen nieuwsbrief mee te werken.”