Wordt u onze nieuwe monumentengids?

20230430 Bezoekers BerkelruineIn het oog springende monumenten in Zutphen zijn enkele dagdelen in de week gratis toegankelijk voor publiek: de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar is er in de monumenten een recordaantal bezoekers geturfd: meer dan 30.000. Om al die bezoekers te ontvangen, zijn (meer) gidsen nodig. Iets voor u?

De openstellingen kunnen alleen maar tot stand komen door de samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen met de vele vrijwillige monumentengidsen van het Gilde Zutphen. Zij houden van ‘hun’ monument, willen er alles over weten om erover te kunnen vertellen en ze genieten van de reacties van de bezoekers. Om dat in stand te blijven houden, zijn er veel monumentengidsen nodig. Het gros van deze club is 60+. Enkele jongere gidsen brengen extra kleur aan de goede sfeer die de monumentengidsen onderling hebben. De leeftijd speelt mee in een natuurlijk verloop van het gidsenbestand en daarom doet Clasien Burkels, coördinator bij het Gilde, hier graag een oproep voor enthousiaste nieuwe monumentengidsen. “We zoeken betrokken mensen; betrokken bij het monument, de geschiedenis daarvan en bij elkaar. Onze gidsen ontvangen graag bezoekers en vertellen enthousiast over de geschiedenis van de stad en het monument. Lijkt u dit ook wat? Dan kunt u ook gastheer of -vrouw worden in een van onze monumenten. Als u wilt gidsen in de torens is het daarvoor wel nodig dat u fysiek in staat bent die te beklimmen."

Iedereen die belangstelling heeft, wordt uitgenodigd voor een gesprek en een rondleiding. Daarna kunnen beiden besluiten of ze samen verdergaan. Geen zorgen als u de geschiedenis van Zutphen nog niet kent - u hoeft als aanstaande gids echt niet alles al te weten - als nieuwe gids krijgt u informatie over de monumenten en ervaren gidsen werken u in. Vervolgens wordt u, op basis van uw eigen agenda, ingedeeld in het maandrooster. Mocht er eens iets tussenkomen, dan wordt er via een app-groep al snel een invaller gevonden. Clasien: "Belangrijk om te weten is dat onze vrijwilligers dus ín het monument gidsen, ze maken géén stadswandelingen - daar zijn weer andere vrijwilligers voor."

Ambassadeur van de stad

De vrijwillige monumentengidsen van het Gilde ontvangen geen vergoeding, maar ze ontvangen wel een gratis lidmaatschap van de Historische Vereniging Zutphen, inclusief het kwartaalblad Zutphen, plus twee keer per jaar Zutphense Pracht en ze krijgen de digitale nieuwsbrief van Het Gilde. In al deze lectuur staat weer veel informatie waarmee de kennis over de historie van Zutphen weer wordt verbreed. Maar monumentengids word je vooral omdat je geniet van de stad en anderen graag laat zien waarom. Clasien: “Het is mooi om op deze manier als ambassadeur van de stad te fungeren. De bezoekers waarderen het dat de monumenten gratis toegankelijk zijn en daarin is de ‘persoonlijke touch’ die onze gidsen aan de bezoekers geven van grote toegevoegde waarde. Nieuwkomers worden makkelijk opgenomen in de bestaande groep omdat je vaak rouleert als team.”

Wie zich aangetrokken voelt voor deze mooie vrijwilligersfunctie kan informatie opvragen via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op de foto:
Monumentengidsen van het Gilde verwelkomen een aantal keren per jaar ook bezoekers op de Berkelruïne.