Zutphen bestendigt samenwerking met erfgoedorganisaties

231214 Ondertekening uitvoeringsovereenkomst foto Patrick van GemertErfgoedcentrum Zutphen heeft donderdag de samenwerking met drie erfgoedinstanties in de gemeente voor de komende jaren bestendigd. Afvaardigingen van het Open Monumentendagcomité Zutphen, Het Gilde en Zutphense Pracht ondertekenden de nieuwe overeenkomsten.

In Zutphen is veel aandacht voor ons erfgoed en daar is het gemeentebestuur blij mee. Een belangrijk deel van die aandacht wordt gegenereerd door vrijwilligers; met de voortdurende inzet van onze inwoners en betrokken organisaties wordt veel werk verzet in onderzoek, publiciteit en monumentenbezoeken. Het Open Monumentendagcomité, Het Gilde Zutphen en Zutphense Pracht doen dat op uiteenlopende wijzen: het Open Monumentendagcomité zorgt jaarlijks voor bruisende Open Monumentendagen in het tweede weekend van september, de monumentgidsen van het Gilde Zutphen ontvangen jaarlijks tienduizenden bezoekers in monumenten die de gemeente openstelt en Zutphense Pracht maakt twee keer per jaar een mooi tijdschrift over erfgoed in Zutphen. Afspraken hierover met het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen lopen al langer, maar het was tijd om ze te vernieuwen.

‘Met elkaar maken we het erfgoedverhaal’

De nieuwe prestatieafspraken zijn donderdag getekend. Afvaardigingen van de organisaties kwamen bijeen in Dat Bolwerck voor de feestelijke ondertekening. Wethouder Sjoerd Wannet sprak ze toe: “Het is mooi dat we met veel vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te maken hebben die een liefde hebben voor erfgoed. Met elkaar en bij elkaar vinden we de gemeenschappelijkheid in hoe we het erfgoed in Zutphen onder de aandacht brengen. En let wel, dat is de parel, het belangrijkste wat we hier hebben in de stad en in Warnsveld. Erfgoed geeft ons geschiedenis, het geeft ons een plek in waar we staan. Het mooie aan Zutphen is het totaalpakket aan erfgoed en de mate waarin dat gedragen wordt door iedereen. Dat zien we aan de vele vrijwilligers; aan de gidsen die elk met hun eigen bril op een stukje van dat verhaal van Zutphen weten te vertellen in hun rondleidingen, dat zien we ook aan onze vele monumenten die we steeds meer opengesteld krijgen met Open Monumentendag en dat zien we aan de mooie verhalen en human-intereststory’s die in Zutphense Pracht staan. Met elkaar maken we dat erfgoedverhaal.”

Geschiedenishoofdstad van Gelderland

Voordat de wethouder zijn handtekening onder de overeenkomsten zette, benadrukte hij daarom nog eens hoe belangrijk de samenwerking is. “Laten we het vooral met zijn allen doen en zorgen dat iedereen die hier komt in elk geval in aanraking is gekomen met óf een verhaal óf een human intereststory of een monument, zodat we over een paar jaar echt kunnen zeggen dat Zutphen de geschiedenishoofdstad van Gelderland is.”

De drie organisaties beaamden dat. Ineke Hissink tekende namens het Open Monumentendagcomité. Ze benadrukte dat de Open Monumentendagen mogelijk zijn dankzij de samenwerking met veel andere partijen en het comité is voornemens er ook de komende jaar weer een succes van te maken: “We vinden we het heel fijn dat we het weer op deze manier hebben kunnen vastleggen, dank daarvoor.” Wim van de Meerendonk namens Zutphense Pracht: “Cultuur is in de kern verhalen vertellen en die komen in ons blad tot z’n recht. We vinden het heel fijn dat dit convenant tot stand is gekomen. Het geeft ook een stukje basis en duurzaamheid aan onze arbeid en wij dragen op die manier bij aan de missie van de gemeente om cultuur blijvend boven water te houden, want helaas moet daar in Nederland nog steeds voor gestreden worden.” Ook Bert Vroon van het Gilde Zutphen was lovend. In de monumenten die zij bemensen – Wijnhuistoren, Sint-Jan, Burgerzaal en Berkelruiïne - zijn dit jaar al 43.000 bezoekers geteld. “We hebben het niet alleen over een parel, we willen vitale stad houden. Die mensen komen hier en ze genieten niet alleen van een mooie stad, maar ze drinken wat, eten wat… Wij vinden het een voorrecht om daar participant in te zijn en ik vind het heel plezierig dat dit op deze wijze wordt gehonoreerd. We maken ook in 2024 weer een heel mooi jaar van de parel Zutphen van.”

Op de foto: V.l.n.r. Wim van de Meerendonk en Brigiet Bluiminck van Zutphense Pracht, wethouder Sjoerd Wannet, Ineke Hissink van het Open Monumentendagcomité, Bert Vroon en Clasien Burkels van het Gilde Zutphen. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)