‘Herinnering aan huizen, verhalen van mensen’

0478 523407 7 Metaheir foto Maarten de GraadOm de Joodse geschiedenis van de oorlog zichtbaar en voelbaar te maken, ontwikkelt de gemeente Zutphen een verhalenkast. De kast komt in 2024 op een prominente plaats in het stadhuis te staan. Daar zal ook een stadswandeling starten. Daarna zal de verhalenkast door de gemeente gaan reizen en op verschillende plaatsen te zien zijn.

Het idee komt voort uit het onderzoek naar het handelen van de gemeente rond Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In 2021 liet het college van burgemeester en wethouders de Radboud Universiteit hier onderzoek naar doen. De conclusies en aanbevelingen in het rapport dat toen verscheen nam het college over.

Om de omvang van het leed van de Joodse gemeenschap, de diepte ervan en de zeggingskracht naar de toekomst toe op een integere en invoelbare manier te kunnen adresseren, heeft het college advies ingewonnen van Gerdien Verschoor, adviseur over ander andere erfgoed. Zij stelde, na een reeks gesprekken met belanghebbenden en nabestaanden, voor een verhalenkast te laten maken. Die kast biedt plek aan persoonlijke verhalen, verbonden aan Joodse huizen. Er komt een lespakket bij en bij de kast start ook een stadswandeling door Joods Zutphen.

Kinderboek

Een van de andere voorstellen van Verschoor is een kinderboek te schrijven voor leerlingen van groep 7 en 8. Ook dat idee heeft de gemeente omarmd. Het is de bedoeling dat dit uiterlijk in 2025 verschijnt.

Holocaust Remembrance Day

Daarnaast wil het college in gesprek met de Joodse gemeenschap over behoud van Joods erfgoed in de gemeente en Holocaust Remembrance Day krijgt een vaste plek in de jaarlijkse kalender van herinneren.

Klik hier voor eerdere berichten over het onderzoek naar de rol van de gemeente bij Joods vastgoed:
https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/ontdek/projecten/569-joods-vastgoed

Foto: Dit Joods erfgoed, het Metaheir-huisje op de Joodse begraafplaats in Zutphen, was in 2022 Monument van het Jaar. (foto Maarten de Graad)